Miercuri, Rusia a anunțat desemnarea World Wide Fund for Nature (WWF) ca organizație „indezirabilă”, ceea ce a dus la interzicerea efectivă a operațiunilor ONG-ului în țară.

Această acțiune face parte dintr-o suprimare mai amplă a vocilor disidente în urma acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Biroul procurorului general a declarat într-un comunicat că activitățile ONG-ului de mediu în Rusia au fost considerate ca reprezentând „amenințări la adresa securității economice”.

WWF primise eticheta de agent străin în Rusia

Recenta declarație referitoare la World Wide Fund for Nature (WWF) urmează un model stabilit printr-o decizie anterioară împotriva Greenpeace, o altă organizație de mediu proeminentă. WWF fusese deja etichetat ca „agent străin” în Rusia la începutul acestui an, ceea ce i-a împiedicat în mod semnificativ operațiunile.

Această clasificare, care sugerează implicarea cu interese străine, a fost aplicată pe scară largă în Rusia jurnaliștilor, activiștilor și diverselor persoane. În ciuda prezenței sale în Rusia din 1994, desemnarea WWF a supus organizația la provocări și restricții în îndeplinirea misiunii sale.

Potrivit OVD-Info, un ONG specializat, organizațiile etichetate ca fiind „indezirabile” în Rusia nu au voie să înființeze filiale, să desfășoare proiecte și să difuzeze informații pe teritoriul țării. Această desemnare expune, de asemenea, personalul și voluntarii acestora la potențiale consecințe juridice.

În declarația oficială, procuratura rusă acuză în mod specific WWF de împiedicarea politicii naționale privind dezvoltarea industrială și utilizarea resurselor naturale în teritoriile arctice.

WWF a adunat informații despre condițiile de mediu din diferite regiuni ale Rusiei

Biroul Procurorului General al Rusiei susține, de asemenea, că ONG-ul este implicat în „promovarea și susținerea unor măsuri care ar putea duce la transferul rutei maritime nordice în zona economică exclusivă a Statelor Unite”.

Potrivit biroului procurorului, WWF a adunat informații despre condițiile de mediu din diferite regiuni ale Rusiei și a furnizat evaluări părtinitoare cu intenția de a împiedica progresul economic al țării.

Rusia a intensificat eforturile de suprimare a opiniilor disidente

De la începutul ofensivei din Ucraina, în februarie 2022, autoritățile ruse și-au intensificat în mod semnificativ eforturile de suprimare a opiniilor disidente.

Represiunea se extinde dincolo de opoziția politică și cuprinde diverse sfere, inclusiv cercurile culturale și organizațiile de mediu, subliniază AFP.

Presiunea economică rezultată din sancțiunile occidentale din cauza conflictului a obligat autoritățile să acorde prioritate dezvoltării industriale în detrimentul preocupărilor de mediu, o tendință care era deja evidentă, dar care s-a accentuat și mai mult.