Cele mai importante 11 noutăți aduse de Windows 11:

Windows 11 aduce o gamă de sunete nouă și un design nou, modern, minimalist și atractiv, oferind un sentiment de calm și liniște.

Butonul de Start pune accentul pe utilizator și conținut și utilizează puterea cloud-ului și a Microsoft 365 pentru a facilita accesarea fișierelor recente, indiferent de dispozitivul de pe care au fost vizualizate.

Snap Layouts, Snap Groups și Desktops vin în sprijinul utilizatorilor cu opțiuni de multitasking și de optimizare a spațiului de pe ecran.

Chatul din Microsoft Teams integrat în taskbar le oferă utilizatorilor o modalitate mai rapidă de a se conecta cu persoanele dragi.

Widget-urile, reprezentând un nou feed personalizat alimentat de inteligența artificială, oferă o modalitate mai rapidă de acces la informațiile de interes, iar prin intermediul funcțiilor globale de performanță, viteză și productivitate de la nivelul Microsoft Edge, utilizatorii pot realiza mai multe acțiuni pe web.

Windows 11 este cea mai bună versiune de Windows pentru gaming și valorifică întregul potențial al hardware-ului sistemului, cu tehnologii precum DirectX12 Ultimate, DirectStorage și AutoHDR. Cu Xbox Game Pass pentru PC sau Ultimate, utilizatorii vor avea acces la peste 100 de jocuri de înaltă calitate pe computere cu Windows 11, la un tarif lunar redus. (Xbox Game Pass se vinde separat).

 

Utilizatorii de Windows 11 vor avea acces la un nou Microsoft Store, cu un design regândit în totalitate, care facilitează căutarea și descoperirea aplicațiilor, jocurilor, emisiunilor și filmelor preferate într-o singură locație. În continuare, Microsoft își propune să continue cu integrarea aplicațiilor de Android în noul Windows și în Microsoft Store, prin intermediul colaborării cu Amazon și Intel, iar cei înscriși în programul de testare Windows Insider vor avea la dispoziție o variantă de preview în următoarele câteva luni.

Windows 11 este cea mai incluzivă versiune de Windows, îmbunătățirile în materie de accesibilitate fiind create pentru și de către persoane cu dizabilități.

Windows 11 aduce noi oportunități pentru dezvoltatorii software și creatorii de conținut. Microsoft le permite mai multor dezvoltatori și furnizori de software independenți (ISV) să își aducă aplicațiile în Microsoft Store, sprijinind astfel dezvoltarea de aplicații native și web cu noi instrumente pentru dezvoltatori și facilitând actualizarea design-urilor de aplicații și a experiențelor oferite de acestea.

Windows 11 este gândit astfel încât să asigure viteză, eficiență și optimizează funcțiile tactile, stiloul digital și intrările vocale.

Windows 11 este sistemul de operare potrivit pentru munca în mod hibrid, oferind noi experiențe personalizate în funcție de utilizator, cu un design sigur și ușor de implementat și gestionat de către departamentele IT. Companiile au posibilitatea de a testa Windows 11, în variantă de preview, în Azure Virtual Desktop sau pot aștepta până când acesta va deveni disponibil la nivel general în noua versiune a Windows 365.

Upgrade-ul gratuit la Windows 11 – un proces treptat și controlat

Actualizarea gratuită la Windows 11 va începe pe data de 5 octombrie, iar procesul va fi unul etapizat și controlat, cu accent pe calitate. Având în vedere experiența anterioară, de la lansarea Windows 10, Microsoft vrea să se asigure că le oferă utilizatorilor cea mai bună experiență posibilă, iar acest lucru presupune ca noile dispozitive eligibile să primească actualizarea mai întâi.

Ulterior, actualizarea va fi implementată și pe dispozitivele de pe piață, pe baza modelelor de inteligență artificială care iau în considerare eligibilitatea echipamentelor hardware, valorile de fiabilitate, vechimea dispozitivelor respective și alți factori care influențează procesul de actualizare a sistemului de operare.

Compania se așteaptă ca până la jumătatea anului 2022 toate dispozitivele eligibile să poată face upgrade gratuit la Windows 11, iar utilizatorii care dețin un computer cu Windows 10 eligibil pentru actualizare, vor fi anunțați prin Windows Update atunci când își vor putea actualiza sistemul de operare. De asemenea, aceștia pot verifica dacă Windows 11 este disponibil pentru dispozitivele pe care le folosesc, accesând Setări>Actualizare Windows și selectând opțiunea Verificare actualizări.

Anumite funcții necesită echipamente hardware specifice; pentru mai multe informații, utilizatorii sunt rugați să consulte pagina cu specificațiile pentru Windows 11.

Clienții care folosesc un computer pentru care nu vor face upgrade și care nici nu vor trece la un nou dispozitiv, vor utiliza, în continuare, Windows 10.

Microsoft va oferi asistență pentru Windows 10 până pe 14 octombrie 2025 și a anunțat, recent, că va lansa o nouă actualizare pentru acest sistem de operare (Windows 10) mai târziu în acest an. Oricare ar fi decizia unui utilizator, compania se angajează să ofere sprijin și posibilitatea de a alege.

Sursă foto: Microsoft