Sistemele de operare, cum este Microsoft Windows 10, sunt miezul experientei noastre tehnologice. Pentru ca toate dispozitivele vin instotite de sisteme de operare, soft-urile vizeaza de fapt crearea unei experiente placute, usor de acceptat si de inteles de catre utilizatori.

Un sistem de operare este astfel conceput pentru a organiza informatiile pe care le accesam atunci cand folosim echipamentele pe care le detinem – poate fi vorba despre un calculator si laptop, dari si smartphone, tableta, smart tv etc. Deci sistemele de operare ne ajuta sa ne folosim de piesele hardware din componenta unor dispozitive.

Unul din cele mai vechi si arhi-cunoscute sisteme de operare este Windows. El este oferit de catre Microsoft si dateaza inca din 1980. De atunci si pana azi, Windows a cunoscut o imbunatatire fantastica, iar cei care il prefera azi se pot bucura de experiente super-rafinate. Windows pare sa fie pentru multi sistemul de operare perfect, atat de comun pentru diverse echipamente si aplicatii, inclusiv pentru jocuri.

 • Microsoft Windows 10 Pro, 32/64 bit, Limba Engleza, OEM = 699 lei

In continuare ne-am propus sa trecem in revista cele doua sisteme de operare – Windows 10 Home si Windows 10 Pro – dupa care sa vedem in ce masura pot ele sa raspunde cerintelor unui gamer. Exista diferente intre ele in ceea ce priveste jocuri si daca da, care sunt aceste diferente?

Microsoft Windows 10 Home

 • Ofera protectie completa, inclusiv anivirus, firewall, protectie Internet ec.
 • 3D in Windows 10 ofera posibilitatea de a reda obiecte 3D rapid si usor.

Windows 10 Home este perfect pentru utilizare pe orice laptop sau desktop si costa 529 lei – Windows 10 Home, 32/64 bit, Limba Engleza, OEM.

Exista unele versiuni pentru Xbox One, smartphone-uri si tablete.

Alte doua alternative ale Windows 10 Home in materie de jocuri sunt sistemul de operare Apple si Linux. Daca ne referim la smartphone-uri, sistemul de operare Android a lui Google este de asemena o optiune destul de familiara.

Dar Windows 10 Home accepta numeroase dispozitive, cele mai importante fiind laptopurile si desktopurile. Suporta cea mai recenta rezolutie a afisajului, precum si tehnologia touchscreen.

Cu siguranta este unul din cele mai performante sisteme de operare. Daca vorbim de conectare, acest sistem de operare accepta tehnologii avansate, ceea ce inseamna ca face fata senzorilor de recunoastere faciala si senzorilor de amprenta.

In plus, Windows 10 Home vine echipat cu web browser Microsoft Edge care functioneaza fara cusur pe toate dispozitivele. Versiunea Microsoft a asistentului digital este Cortana, un produs al inteligentei artificiale care completeaza echipamentele Windows 10. In fine, Windows 10 dispune de o bara de jocuri (Game Bar) si de un Game Mode. Asta inseamna ca este gamer-friendly.

 • Microsoft Windows 10 Pro, 64 bit, Limba Romana, OEM, web browser Edge = 751 lei

Microsoft Windows 10 Professional

Acesta versiune de Windows promite o experienta de joc excelenta.

 • Windows Hello permite conectare fara parola si reprezinta o modalitate rapida si sigura de a va debloca dispozitivele Windows
 • Windows 10 ofera protectie completa – antivirus, firewall etc.

Windows 10 Pro este un sistem de operare aproape identic cu Home, insa are cateva caracteristici suplimentare de folos pentru anumiti utilizatori. Principala diferenta intre cele doua versiuni o constituie pretul, pentru ca Windows 10 Pro este mai scump.

 • Windows 10 Pro, 32/64 bit, Limba Romana, Retail/FPP, USB Flash = 1041 lei

Versiunea 10 Pro permite utilizatorilor sa intarzie anumite actualizari de soft, iar aceasta caracteristica nu este valabila pentru 10 Home.

In plus, Windows 10 Pro ofera masuri de securitate extinse si caracteristici remote, ceea ce face ca experienta soft sa fie una mai complexa. Indiferent de echipamentul pe care vine instalat, 10 Pro aduce dinamica, functionalitate si capacitati extinse pe partea de interactiune cu utilizatorul.

De asemenea, sistemul de operare Windows 10 Pro ofera posibilitatea de a rula sisteme virtuale de operare prin tehnologia Hyper-V. Aceasta nu este disponibila pe versiunea 10 Home si ar putea fi utila in principal pentru gamerii mai avansati si pentru profesionistii care lucreaza in tehnologie, afaceri si calculatoare.

Preturile celor doua sisteme de operare Microsoft Windows

La prima vedere observam ca ambele versiuni au integrate functiile Game Bar si Game Mode, insa Windows 10 Pro este mai scump. Totusi cel din urma ofera cateva functii suplimentare pe care Windows 10 Home nu le are. Prin urmare, este recomandat sa vedeti care sunt mai exact aceste caracteristici, sa evaluati si sa preconizati daca aveti nevoie de ele si sa alegeti in consecinta daca simtiti ca diferenta de pret si performante este justificata.

Acum, daca privim din punct de vedere al jocurilor, asa cum ne-am propus de la inceput, Windows 10 Home va permite sa economisti niste bani, pe care altfel i-ati putea cheltui pe alte echipamente de jocuri – scaun de gaming, casti, tastatura de joc, mouse de gaming etc. Desigur puteti folosi banii economisiti pentru a cumpara mai multe jocuri interesante sau pentru a achizitiona subscriptiile care va intereseaza.

Daca trebuie sa alegeti intre Windows 10 Home si 10 Pro pe un echipament pe care il veti folosi pentru jocuri, pretul mai mic va poate oferi deci posibilitatea de a face economii si de a investi in alte echipamente de gaming ori jocuri. Totusi, daca anumite caracteristici proprii Windows 10 Pro va avantajeaza atunci merita sa luati in considerare acest sistem de operare mai scump.

 • Windows 10 Pro, 32/64 bit, insider preview, Limba Romana, Retail, pause updates = 1108 lei

Microsoft Windows 10 Pro pentru segmentul de business

In multe companii si firme se prefera sistemele de operare Windows 10 Pro deoarece angajatii au acces la cele mai avansate caracteristici de operare. Multi angajati pot sa aiba acces fara probleme la echipamentul de lucru, atat la birou, cat si acasa. De aceea caracteristica remote desktop pe care o aduce Windows 10 Pro este binevenita in cadrul companiilor unde angajatii pot sa lucreze si de acasa.

Firmele mari prefera sa investeasca in Windows 10 Pro pentru ca acesta sustine experiente de joc interactive, ceea ce poate creste productivitatea angajatilor si atragerea angajatilor pregatiti in companie.

Din acest motiv, Windows 10 Pro este ideal nu doar pentru ca faciliteaza aceste experiente de joc, ci si pentru ca se concentreaza pe securitate si acces la distanta. Acestea sunt instrumente foarte valoroase pentru orice afaceri.

Prin alegerea unui sistem de operare Windows 10 Pro, in detrimentul 10 Home, companiile pot garanta ca informatiile importante sunt protejate pe echipamentele lor mult mai bine, chiar si atunci cand nu sunt in garda. De altfel, multi hacker si infractori cibernetici prefera sa atace atunci cand companiile se asteapta mai putin, iar Windows 10 Pro poate fi de ajutor in acest sens.

Prin urmare, chiar daca Windows 10 Home ar putea fi perfect si suficient pentru gamerii care performeaza acasa, Windows 10 Pro este o varianta de preferat pentru companii – acolo unde se joaca si unde utilizarea retelei de lucru in scopuri recreative ar putea deveni vulnerabila in fata atacurilor cibernetice. Atunci cand este nevoie de maxima securitate, este de preferat prezenta sistemului de operare Windows 10 Pro.

Conectivitate – versions of windows 10 Home si 10 Pro – Windows Defender

Conform Microsoft, sistemul de operare Windows 10 Pro se livreaza cu BitLocker si Windows Defender Antivirus, doua soft-uri care protejeaza echipamentele impotriva atacurilor si virusilor.

In plus, Windows 10 Pro permite accesarea Remote Desktop, ceea ce inseamna ca puteti accesa fisiere, foldere si aplicatii la distanta (windows apps), de pe orice echipament. In schimb, Windows 10 Home nu are aceasta functie. Aceste capacitati – securitate sporita si acces remote – fac ca Windows 10 Pro sa fie ideal pentru orice gamer din zona de business.

Exista multi jucatori care au cariere profesionale complexe si care raman legati de pasiunea pentru gaming, iar functiile acestea suplimentare pe care le ofera sistemul de operare Windows 10 Pro nu face decat sa le transforme experientele de lucru si joc intr-un mod cat mai placut, dar si sigur.

De aceea, foarte multi gameri din zona de business vor aprecia aceste functii suplimentare ale Microsoft Windows 10 Pro – Windows Defender si BitLocker. Cand un gamer foloseste un computer, functiile de securitate vor ajuta desktopul sa functioneze fara probleme, ceea ce va optimiza automat experienta de joc.

In plus, daca exista persoane carora le place sa joace in timp ce calatoresc, functia de remote desktop le poate veni manusa. Vor putea sa-si acceseze fisierele Windows de la distanta de pe un alt echipament, fara sa-si intrerupa sesiunea de joc.

 • Windows 10 Home, 32/64 bit, Limba Engleza, Retail = 606 lei
 • Microsoft Windows Server Standard 2016, 64bit, 1 licenta, microsoft store, Engleza (OEM), windows insider = 3700 lei

Grafica

Orice discutie despre gaming ajunge la un moment dat in acest punct: placa grafica. Iar atunci cand vorbim despre cele doua versiuni Windows – 10 Home si 10 Pro – automat trebuie sa facem referire si la partea de grafica pentru a observa daca exista diferente notabile. Atat Windows 10 Pro, cat si Windows 10 Home suporta cea mai buna rezolutie posibila atunci cand vine vorba despre rezolutia ecranului – de obicei aceasta este 4K pe monitoarele mai mari.

Sunt jucatori care prefera sa foloseasca echipamente portabile pentru joc – de exemplu tablete, laptopuri, telefoane mobile smart. Sistemele de operare Microsoft Windows accepta cea mai buna rezolutie disponibila pentru aceste echipamente, ceea ce inseamna ca sunt foarte versatile – lucru pe care nu-l putem spune despre alte sisteme de operare.

Multe dispozitive mobile nu contin deloc sistem de operare Windows. Chiar daca Windows-ul monopolizeaza piata computerelor, este mai putin intalnit pe telefoane mobile si tablete. Mai mult, singura consola de joc admisa este Xbox One. PS4 de la Sony si Switch -ul Nintendo folosesc un sistem de operare unic, proprietar.

Atunci cand trebuie sa decideti intre Windows 10 Home si Windows 10 Pro pe un echipament de jocuri, grafica nu este un subiect atat de critic. Asta pentru ca ambele sisteme de operare suporta experiente HD, indiferent de dispozitivul utilizat.

Windows update si update process

Un factor de avut in vedere atunci cand facem comparatia intre cele doua versiuni de Windows 10 – Home, respectiv Pro – tine de posibilitatea de a intarzia anumite update-uri – windows updates.

In general gamerii prefera sa treaca peste update-uri cat mai mult timp posibil cu scopul de a impiedica modificarea anumitor elemente de joc. Acest lucru poate fi de ordin estetic. Sunt gameri care castiga bani prin intermediul streamingului de joc si prin incarcarea filmuletelor comentate pe anumite platforme. In acest caz, un update care intervine din neant ar putea sa perturbe realizarea unui filmulet sau streamingul ar putea deveni incoerent.

De aceea, capacitatea de a spune „Nu” update-urilor instante (control of updates) poate fi de ajutor pentru anumiti gameri, iar aceasta este valabila doar la pachet cu sistemul de operare Windows 10 Pro. Pe un laptop sau un desktop cu Windows 10 Home puteti doar sa amanati instalarea update-urilor o zi sau cel mult doua.

Caracteristica Hyper-V pentru virtual reality

Este specifica sistemului de operare Windows 10 Pro si permite utilizatorilor sa ruleze sisteme de operare virtuala. Acest lucru s-ar putea sa fie atractiv pentru gamerii care fac programare computerizata sau diverse teste tehnologice.

Tehnologia Hyper-V poate sa permita unui jucator sa ruleze un sistem de operare mai vehi care suporta jocuri clasice, mai vechi. Bineinteles, aceste lucruri necesita in general cunostinte tehnice avansate.

Cu toate acestea, Hyper-V ar putea fi ideala pentru jucatorii avansati care sunt mereu in cautarea unor noi proiecte provocatoare.

 • Microsoft Windows Server Essentials 2016, 64bit, Engleza (OEM),microsoft store = 1999 lei

Concluzie Microsoft Windows 10 Home si Pro pentru gaming

Atunci cand trebuie sa decideti intre Windows 10 Home si Windows 10 Pro, pretul poate sa fie unul din cei mai importanti factori care sa va influenteze. Daca trebuie sa va incadrati intr-o anumita suma de bani, atunci Window 10 Home este mai ieftin si va puteti multumi cu el.

Functiile unice pe care le ofera Windows 10 Pro sunt orientate spre afaceri, iar daca vi se pare ca una sau mai multe dintre acestea pot aduce valoare experientei dumneavoastra de joc sau business, atunci puteti considera ca merita sa platiti mai mult.

Avand in vedere ca este vorba despre o investitie pe care o faceti o singura data pentru un echipament, ea se va amortiza de-a lungul anilor chiar daca folositi una sau doua caracteristici specifice Windows 10 Pro. Indiferent de optiune, ambele sisteme de operare sunt pregatite sa ofere tot ce au mai bun in slujba pasionatilor de jocuri.

In afara de cele mai populare versiuni de Windows (10 Pro, 10 Home, Windows Server), la evoMAG gasiti la preturi avantajoase hard drive, Laptop 2in1 Microsoft Surface Book , tableta surface pro, Consola Microsoft Xbox One S 1TB, Media player Google Chromecast 3 etc.