SUA aveau informații despre atacul asupra Nord Stream

Statele Unite ar fi avut informaţii despre un plan ucrainean detaliat de a ataca gazoductul Nord Stream cu trei luni înainte ca acesta să fie sabotat, scrie marţi cotidianul The Washington Post, citând informaţii scurse în mediul online.

CIA a aflat în iunie 2022, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane a forţelor de operaţiuni speciale ucrainene intenţiona să facă să explodeze conducta de gaz natural dintre Rusia şi Germania, scrie publicaţia americană.

Raportul informativ european a fost distribuit pe platforma de chat Discord, se presupune că de către Jack Teixeira, membrul Gărzii Naţionale Aeriene care a fost inculpat recent în legătură cu scurgerea unor documente americane sensibile. The Washington Post afirmă că a obţinut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.

Raportul informativ era bazat pe informaţii obţinute de la o persoană din Ucraina, menţionează cotidianul, adăugând că CIA a transmis acest raport Germaniei şi altor ţări europene în iunie 2022.

Detaliile specifice includeau numărul de agenţi şi metodele de atac, potrivit sursei citate. Aceasta ar însemna că, timp de aproape un an, aliaţii occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul pentru sabotajul în cauză.

Cotidianul american mai scrie că oficiali din mai multe ţări au confirmat că raportul informativ postat pe platforma Discord reda cu acurateţe ceea ce serviciul european a transmis Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

CIA nu a comentat deocamdată aceste informații

The Washington Post mai adaugă că, la cererea unor oficiali guvernamentali, a fost de acord să nu divulge numele ţării europene şi nici unele aspecte ale planului suspect, invocând riscuri pentru surse şi operaţiuni.

CIA nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta pe marginea subiectului, menţionează Reuters, care mai scrie că nu este în măsură să confirme informaţiile apărute în Washington Post.

Mai multe explozii subacvatice au avariat în septembrie 2022 gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, recent construit, care legau Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Exploziile s-au produs în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei. Ambele state au spus că exploziile au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine se face responsabil pentru ele. Suedia şi Danemarca, dar şi Germania, investighează incidentul.

Washingtonul şi NATO au numit incidentul ‘un act de sabotaj‘. Moscova a acuzat Occidentul. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi despre cine a comis atacurile.