Suspendarea taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială, cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome” aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană va fi prelungită cu un an, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai spune că această dovadă puternică a sprijinului ferm pe care UE îl acordă Ucrainei va contribui la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei.

Uniunea Europeană prelungește restricțiile până la 15 septembrie

UE elimină treptat, până la 15 septembrie a.c., măsurile preventive excepţionale şi temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepţionale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Astfel, domeniul de aplicare al acestor măsuri este redus de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate.

„Aceste măsuri temporare şi specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi cu condiţia ca statele membre să nu menţină nicio măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătăţiri semnificative ale culoarelor de solidaritate şi abordarea provocărilor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pentru sezonul curent de recoltă”, mai indică sursa menţionată.

Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave şi capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre.

Sursa amintită mai arată că, după cum a fost convenit, a fost instituită o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, precum şi ale Ucrainei de a îmbunătăţi fluxul comercial dintre Uniune şi Ucraina, inclusiv tranzitul de produse agricole de-a lungul coridoarelor.

Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. O primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic, la 2 iunie.

Îmbunătăţirea culoarelor de solidaritate va fi, prin urmare, monitorizată de această platformă de facilitare a exporturilor, mai transmite Comisia Europeană, în comunicatul de presă.

Măsurile comerciale ale UE, impact pozitiv în comerțul cu Ucraina

În cazul în care tranzitul mărfurilor ucrainene este împiedicat de cerinţe nejustificat de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă condiţiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive rămân valabile.

„Aceste măsuri excepţionale şi temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina şi a menţine capacităţile acesteia de a-şi exporta cerealele, care reprezintă o sursă alimentară esenţială la nivel mondial, precum şi de a menţine la un nivel scăzut preţurile alimentelor, având în vedere provocările generate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a populaţiei sale civile”, mai specifică sursa menţionată.

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome de liberalizare a comerţului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerţului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis menţinerea fluxurilor comerciale din Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război şi împotriva tendinţei generale a schimburilor comerciale cu Ucraina a căror tendinţă a fost, per ansamblu, de scădere pronunţată.

Având un caracter unilateral şi temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante, precum şi a taxelor legate de măsurilor antidumping şi de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Măsurile preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 şi urmau să dureze până la 5 iunie 2023.

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, şi anume grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui. Măsurile excepţionale sunt mai bine orientate în ceea ce priveşte domeniul de aplicare şi, în plus, ele nu se vor aplica seminţelor destinate însămânţării.

În această perioadă, aceste produse pot fi puse în continuare în liberă circulaţie în toate statele membre ale Uniunii Europene, altele decât Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o ţară sau un teritoriu din afara UE.

Reacția fermierilor la decizia Comisiei Europene

În acest context de prelungirea a restricțiilor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) , alături de alte organizații ale fermierilor din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, au salutat decizia Comisiei Europene.

„România rămâne 100% alături de Ucraina prin menținerea tranzitului prin țara noastră a mărfurilor agricole din țara vecină, greu încercată de efectele agresiunii rusești. Singura restricție vizează vânzarea acestor materii prime agricole pe teritoriul României, pentru a permite fermierilor noștri să își valorifice propriile recolte”, se precizează într-un comunicat al AAC.

Pe de altă parte, organizația fermierilor atrage atenția responsabililor politici că există încă multe probleme de rezolvat.

„Atragem atenția responsabililor politici din Guvern și Parlament că sunt încă foarte multe probleme de rezolvat și că această decizie de interzicere temporară a importurilor nu rezolvă nimic dacă nu este prelungită și însoțită de decizii curajoase și responsabile”, mai transmit reprezentanții organizației de fermieri.