Serghei Lavrov: Va fi necesar să se plece de la faptul că acordul nu mai funcţionează

Serghei Lavrov a făcut declarații acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

,,Dacă totul rămâne aşa cum este, şi se pare că aşa va fi, atunci va fi necesar să se plece de la faptul că (acordul) nu mai funcţionează”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Nairobi.

Un acord încheiat în iulie anul trecut prevede că ONU trebuie să ajute Rusia să depăşească orice obstacol în calea exporturilor sale de cereale şi îngrăşăminte timp de trei ani, în paralel cu acordul care permite ucrainenilor să-şi exporte cerealele folosindu-se de trei porturi pe care le au la Marea Neagră, pe coridoare de transport securizate care trec pe la Istanbul, unde navele sunt supuse unor inspecţii comune ale unor reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi ONU.

Lavrov a declarat că acordul încheiat de comunitatea internaţională cu Moscova referitor la exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinit „deloc”.

Acordul dintre ONU şi Rusia a fost încheiat în acelaşi timp cu acordul care permite exportul în siguranţă pe Marea Neagră de alimente şi îngrăşăminte din Ucraina, acord ce trebuie prelungit periodic.

Moscova a prelungit acordul pentru doar două luni, până la 17 iulie

În această lună, Moscova a acceptat cu reticenţă să prelungească acest acord, dar a declarat că trebuie făcute mai multe progrese pentru a-şi promova propriile interese.

Lavrov a mai declarat, luni, la Nairobi, că mai puţin de 3% din cerealele exportate în cadrul acordului au ajuns în cele mai sărace ţări din lume.

Pe de altă parte, un atac rusesc cu drone a avariat în cursul nopţii o parte din infrastructura portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, care este esenţial pentru exporturile de cereale ucrainene, a declarat luni armata ucraineană.

,,Un incendiu a izbucnit în infrastructura portuară din Odesa ca urmare a loviturii. Acesta a fost stins rapid. Informaţiile privind amploarea pagubelor sunt în curs de actualizare”, a precizat pe Facebook comandamentul militar din sudul ţării.

Armata ucraineană a declarat că forţele ruseşti au folosit drone Shahed de fabricaţie iraniană în atac, dar nu a oferit detalii.

Armata nu a precizat dacă pagubele din port ameninţă exporturile de cereale. Doar prin porturile din regiunea Odesa Ucraina poate exporta cereale şi alte produse alimentare, ca parte a iniţiativei privind cerealele.

Acordul, care a fost prelungit în această lună, este menit să garanteze exportul în condiţii de siguranţă

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru o perioadă iniţială de 120 de zile în iulie anul trecut, pentru a contribui la soluţionarea unei crize alimentare globale care a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

Acordul prelungit în această lună, este menit să garanteze exportul în condiţii de siguranţă pe timp de război de cereale şi produse alimentare din trei porturi ucrainene – Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenni.