Rusia a acuzat, marţi, Ucraina că a sabotat barajul de la hidrocentrala Kahovka, aflată în partea controlată de trupele lui Vladimir Putin în regiunea Herson. Explicația ar fi legată de faptul că s-a dorit tăierea unei surse cheie de apă pentru Crimeea. În plus, rușii acuză că așa s-ar fi dorit distragerea atenţiei de la o contraofensivă „şovăitoare” împotriva forţelor ruseşti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a început să iasă din barajul construit în epoca sovietică care a fost aruncat în aer în primele ore ale dimineţii.

Este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei

„Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei”, a declarat Peskov.

„Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

El a spus că distrugerea barajului urmăreşte să priveze Crimeea, peninsula anexată de Rusia, de apa pe care o primeşte din lacul de acumulare prin canalul Crimeei de Nord şi să distragă atenţia de la contraofensivă. „Se pare că acest sabotaj are legătură şi cu faptul că, după ce au început acţiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele – aceste acţiuni ofensive se cam clatină”, a comentat Dmitri Peskov.

Consecinţe potenţial foarte grave pentru locuitori

Peskov a replicat în fața acuzaţiilor Ucrainei potrivit cărora Rusia ar fi fost cea care a distrus barajul.

„Putem respinge cu tărie acest lucru. Declarăm oficial că aici vorbim cu siguranţă despre un sabotaj deliberat din partea ucraineană”, a comentat acesta.

El a spus că sabotajul ar putea „avea consecinţe potenţial foarte grave pentru câteva zeci de mii de locuitori din regiune”.

Stare de urgenţă în oraș după prăbușirea barajului

Autorităţile impuse de Rusia în oraşul ucrainean Nova Kahovka au declarat marţi stare de urgenţă în oraş după ce structura superioară a barajului s-a rupt şi a inundat parţial zona, transmit DPA şi EFE.

Potrivit primarului pro-rus al oraşului, Vladimir Leontiev, măsura a intrat în vigoare la ora locală 12.00 (9.00 GMT). Serviciile de urgenţă din zonă au arătat că aproximativ 600 de case au fost deja inundate în zonă. Nivelul apei în apropiere de Nova Kahovka, ocupată de Rusia de mai bine de 15 luni, este acum de peste 10 metri, a declarat Leontiev.