Jocurile video reprezintă una dintre puţinele distracţii pe care românii şi le mai permit în aceste vremuri criză, iar distribuitorii de jocuri au pregătit pentru acest an titluri noi, unele dintre ele aşteptate de ani de zile.

Piaţa românească a jocurilor video a ajuns, anul trecut, la valoarea de 17 milioane de euro, potrivit oficialilor Best Distribution, furnizorul numărul unu de jocuri video pentru console şi PC-uri, cu o cotă de piaţă de 65%.

Pentru acest an, principalii jucători anticipează o creştere a pieţei cu 10%, bazându-se pe noile titluri de jocuri care vor fi lansate.  Best Distribution a vândut, anul trecut, 380.000 de jocuri video, majoritatea titlurilor fiind pentru PC.  Cele mai populare jocuri au fost, în ordine, World of Warcraft, Call of Duty 6 – Modern Warfare II, FIFA 10, Sims 3 şi Need for Speed Shift.

Anul acesta, compania a pregătit pentru împătimiţii de jocuri titluri ca Sims 3 Ambition, World of Warcraft – Cataclysm, Call of Duty 7, Need for Speed, World FIFA 11 sau StarCraft 2, acest ultim joc fiind aşteptat de fani de ani de zile.

Cele mai aşteptate titluri Ubisoft

Reprezentanţii Ubisoft România, filiala locală a producătorului francez de jocuri video pentru PC şi console Ubisoft Entertainment, au declarat că deşi criza s-a resimţit, numărul de jocuri vândute anul trecut  s-a situat  aproximativ la acelaşi nivel cu anul 2008, circa 50.000 de licenţe.

„Noi am avut un start mai lent anul trecut şi am accelerat spre sfârşitul anului cu titluri precum James Cameron’s Avatar The Game. Anul acesta am avut un prim trimestru impresionant, atât din punctul de vedere al vânzărilor, cât şi al ofertei de jocuri“,  a declarat Jacint Erdei, specialist PR în cadrul companiei.Ubisoft deţine foarte multe francize cunoscute la nivel mondial. În 2010 au apărut câteva jocuri aparţinând acestor francize, care s-au vândut foarte bine. Printre acestea se numără Assassin’s Creed II, Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction, Settlers VII şi Prince of Persia Forgotten Sands.

Printre jocurile pe care Ubisoft le va publica anul acesta se numără R.U.S.E., un nou joc de strategie care promite să revoluţioneze genul căruia îi aparţine, Tom Clancy’s H.A.W.X 2, un joc dezvoltat integral în România de către studioul din Bucureşti, Assassin’s Creed Brotherhood, continuarea popularului action-adventure care teleportează jucătorul în Italia renascentistă, şi Driver: San Francisco, continuarea unei serii de joc legendare.

Preţurile jocurilor, afectate de situaţia economică

Preţul mediu al jocurilor video care se comercializează în România este cuprins în prezent între 20 şi 30 de euro, pentru un joc pentru PC, şi 40-50 de euro pentru jocurile de consolă. „Dacă dolarul va continua să crească în ritmul acesta, jocurile se vor scumpi, deşi acum încă păstrăm preţul“, spune Andrea Allardin, director general al Best Distribution. Şi cei de la Ubisoft au confirmat că preţul jocurilor s-a menţinut la un nivel constant, însă acestea se vor scumpi în perioada următoare.

„Cei care sunt pasionaţi de jocuri, dar au bugete mai restrânse s-au obişnuit să aştepte câteva luni după apariţia ­jocurilor, ştiind că se vor ieftini. În general, încercăm să reducem preţul sub forma unor promoţii sau să oferim mai mult la acelaşi preţ. Creşterea TVA va afecta însă şi preţurile jocurilor“, a declarat Jacint Erdei.

Un alt factor care influenţează în mod activ vânzarea de jocuri este pirateria. Pentru a reduce cât mai mult ponderea acestui aspect negativ, anul acesta, odată cu apariţia jocului Silent Hunter V, Ubisoft a introdus un nou sistem de protecţie – cel mai eficient din industrie, la ora actuală.

Jocuri populare pe PC

218-53830-31_worldofwarcraftcover_26.jpgWorld of Warcraft
World of Warcraft (prescurtat WoW) este un Massively Multiplayer Online Role-Playing game (MMORPG) creat de Blizzard Entertainment. A devenit în scurt timp cel mai popular MMORPG bazat pe plată lunară.
Genul: MMORPG
Preţ: 152 lei
Distribuitor: buygames.ro

Call of Duty  – Modern Warfare II

Call of Duty : Modern Warfare II introduce jucătorii într-o poveste de maximă intensitate, care se desfăşoară în locuri exotice de pe întinsul mapamondului, cu neaşteptate întorsături de situaţie şi lupte pe viaţă şi pe moarte.
Genul: Shooter
Preţ: 184 lei
Distribuitor: gamestore.ro

218-53828-31_fifa_10_cover_26.jpgFIFA 10
FIFA 10 este creat sub brandul EA SPORTS Canada în Burnaby. Jocul este disponibil în 18 limbi şi vândut în 37 de ţări. Este cea mai populară franciză EA SPORTS la nivel global.
Genul: Sport
Preţ: 155 lei
Distribuitor: emag.ro

218-53829-31_the_sims3_cover1_26.jpgSims 3
The Sims 3 este al treilea joc pentru PC din cunoscuta franciză The Sims. Jucătorii pot personaliza personajele mai mult ca niciodată.
Genul: Simulator
Preţ: 135 lei
Distribuitor: dol.ro

Need for Speed Shift
Need for Speed SHIFT este primul joc care reproduce intensa experienţă fizică şi emoţională pe care o trăieşti la volanul unei maşini de curse.
Genul: Curse
Preţ: 120 lei
Distribuitor: mediadot.ro

218-53827-31_assassinscreed2boxcoverps3_26.jpgAssassin’s Creed II
În Assassin‘s Creed II, jucătorul îşi asumă rolul lui Ezio Auditore da Firenze, un asasin din perioada Renaşterii, strămoş a lui Desmond Miles.
Genul: Acţiune
Preţ: 140 lei
Distribuitor: gamemag.ro

Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction
Tom Clancy’s Splinter Cell Conviction combină elemente de gameplay inovative cu o poveste incitantă şi plină de suspans şi pune jucătorul în rolul unui agent secret de elită, înarmat cu arme letale.
Genul: Acţiune
Preţ: 150 lei
Distribuitor: buygames.ro