Vremea revine la normal în România

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus cum va evolua vremea după atenționările de vânt puternic. Potrivit acesteia, în zonele centrale și nordice ale țării va fi o vreme ușor mai rece astăzi și mâine. Acolo, temperaturile nu vor depăși 15 grade Celsius, chiar și la această oră. În schimb, în partea de sud-vest și sud-est a țării, inclusiv în Capitală, se așteaptă doar local temperaturi de 22 de grade.

„Mâine același ecart în special în aceste zone, în timp ce în sud-sud-est deja temperaturile vor fi în ușoară creștere și vorbim din nou de 24°C. Ne apropiem de pragul unei zile de vară, pentru ca începând de vineri temperaturile să crească în majoritatea regiunilor țării, deoarece vorbim de temperaturi care se vor situa în general între 10°C până la 25°C. Și acest ecart rămâne de interes până la sfârșitul acestei săptămâni, cu mici variații, depinde de zona în care ne aflăm”, a declarat ea pentru Antena 3 CNN.

Elena Mateescu a mai spus că vremea va fi în general frumoasă și mai caldă decât de obicei în întreaga țară. Potrivit ei, în special de vineri, temperaturile vor depăși 25 de grade Celsius. De asemenea, mâine vor mai fi precipitații locale, în special în regiunile de nord-vest, nord și centru ale țării. Însă în general, vremea va fi plăcută.

elena mateescu
Elena Mateescu; SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

Climatologii nu înțeleg anomaliile termice care au loc în România

Climatologii găsesc greu de înțeles căldura din ultimul an și temperaturile de 30 de grade de la sfârșitul lunii martie. Ei discută despre anomalii ale vremii și menționează că există câteva zecimi de grad în temperatura globală din 2022 care rămân neexplicate.

Climatologul Roxana Bojariu a adus în discuție și prognoza meteorologică pentru luna aprilie, având în vedere că luna martie s-a încheiat cu temperaturi de 30 de grade Celsius. Potrivit ei, acestea sunt considerate „anomalii”.

„E o primăvară neobișnuită prin aceste contraste foarte puternice, contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, vă spune un climatolog care se uită în cifre, și noi suntem uimiți, cei obișnuiți cu cifrele, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria”, a declarat ea pentru Antena 3 CNN.

Schimbarea către episoade mai reci nu se manifestă întotdeauna prin apariția unor anomalii negative puternice, a explicat Roxana Bojariu.

Potrivit acesteia, temperaturile se apropie de normal sau sunt ușor sub normă. Însă contrastul rămâne semnificativ și predomină anomalii de temperatură mai ridicate. Astfel, avem de-a face cu o primăvară extrem de caldă, care vine după o iarnă din nou neobișnuit de caldă. Dar această situație nu este specifică doar României, spune ea.

„Oamenii de știință, climatologii din comunitatea internațională sunt uimiți de ce se întâmplă în ultimele 12 luni, când – e adevărat că e normal să vezi această tendință de creștere, dar amplitudinea cu care au crescut la nivel global temperaturile ne pune și pe noi în fața unui relativ mister.

Şi asta pentru că, pe lângă tendința obișnuită a încălzirii globale, încercăm să explicăm și rămân câteva zecimi de grad neexplicate în temperatura medie globală a anului 2022 şi continuă în 2024, cu anomalii la nivel global, dar și la nivelul României vedeți foarte mari anomalii care ies din scala climatică”, a spus climatologul.