UPDATE. Meteorologii anunță instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării până vineri după-amiază

Meteorologii au emis joi mai multe avertizări de cod galben și cod portocaliu, semnalând instabilitate atmosferică pe majoritatea teritoriului țării până vineri după-amiază. În anumite intervale scurte, cantitățile de precipitații pot ajunge până la 60 de litri pe metru pătrat. Cantități însemnate de ploaie sunt anticipate în special în județele Suceava, Botoșani și Neamț.

Conform ANM, în intervalul de joi, ora 12:00, până vineri, ora 03:00, în regiunile Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Maramureș, se vor semnala perioade de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii cu rafale între 50 și 70 km/h și, izolat, grindină.

”În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp. Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi izolat şi în restul teritoriului”, a transmis ANM, care a emis cod galben.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică

A fost emisă o avertizare cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică accentuată în nordul și estul Munteniei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și Dobrogea continentală.

„Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm). În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp”, au precizat meteorologii.

Totodată, a fost emis cod portocaliu pentru perioada 17 iulie, ora 18:00 – 18 iulie, ora 03:00, valabil în județele Suceava, Botoșani și Neamț, unde se așteaptă averse importante cantitativ, cu acumulări de 30…40 l/mp și izolat peste 60 l/mp.

Ulterior, până vineri, ora 18:00, va fi cod galben în nord-estul Transilvaniei, local în Maramureș și în nordul Moldovei.

”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h) şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…20 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, a mai precizat ANM.

Conform aceleiași surse, în județele Suceava și Botoșani va fi cod portocaliu, fiind așteptate averse importante cantitativ, cu acumulări de 30…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării

Potrivit meteorologilor, vremea va deveni instabilă, iar temperaturile vor înregistra o scădere moderată în regiunile sudice și sud-estice ale țării. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate, iar în majoritatea zonelor sunt prognozate averse, unele cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și, pe alocuri, de intensificări ale vântului.

Valorile termice se mențin ușor sub media climatologică a perioadei în nord-vestul, centrul țării și în zonele de deal subcarpatice, în timp ce în restul teritoriului acestea se apropie de normalul sezonier. Temperaturile maxime vor varia între 20 și 30 de grade Celsius, cu valori ușor mai ridicate în sudul și sud-estul Munteniei, precum și în sud-vestul Dobrogei, unde se va resimți în continuare disconfort termic.

Minimele nocturne vor fi cuprinse între 11 grade Celsius în depresiunile intramontane și 20–22 de grade pe litoral, arată prognoza meteo emisă de ANM.

Prognoza meteo pentru București

Și în Capitală, vremea se va menține instabilă. Cerul va fi temporar acoperit de nori, iar în anumite intervale se vor semnala averse torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Local, sunt posibile și căderi de grindină.

Temperatura maximă va atinge valori cuprinse între 28 și 30 de grade Celsius, în timp ce minima nocturnă se va situa între 16 și 18 grade.

Ploi abundente și instabilitate atmosferică în următoarele zile

În altă ordine de idei, ANM a avertizat că în următoarele zile, vremea va fi instabilă, cu episoade de ploi torențiale și fenomene atmosferice variabile, care ar putea afecta planurile de vacanță ale românilor. Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat la România TV că sunt așteptate cantități importante de precipitații, însă începând de duminică temperaturile vor crește din nou, marcând debutul unui nou val de căldură, mai ales în regiunile sudice ale țării.

„După zilele caniculare urmează o perioadă în care temperaturile se vor apropia de normalul acestei perioade, nu vor lipsi fenomenele de instabilitate, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării, vor fi cantități de apă însemnate, 15-20 l/mp, peste 35 l/mp. Duminică vor fi 34-35 de grade, cu precădere în partea de sud a României”, anunță șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, scrie RomâniaTV.net.

Conform prognozei meteorologice, vremea va rămâne instabilă în aproape toate regiunile țării. Temperaturile vor înregistra o ușoară scădere, iar ploile vor fi frecvente, adesea însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Sunt așteptate averse cu caracter torențial, căderi de grindină și acumulări semnificative de apă, cu cantități care local pot depăși 25–40 l/mp, iar izolat pot atinge valori și mai ridicate. Mai multe puteți citi aici.