Elena Mateescu a anunțat temperaturi neobişnuite în România. Directorul ANM a subliniat că traversăm o perioadă „mai caldă decât în mod obișnuit”. În zonele centrale și nordice ale țării, maximele nu vor depăși 6-8 grade Celsius. Totuși, în partea de sud-vest, vest, sud și sud-est poate fi observat un front de vreme caldă.

Este posibil să avem temperaturi de 17-18 grade la sfârșit de săptămână

În prima parte de a zilei, temperaturile debutează cu valori termice între 12 până la 13-14 grade Celsius. Ulterior, vor fi consemnate temperaturi în creștere de la o zi la alta, mai ales de joi.

În acest context, este posibil ca sfârșitul de săptămână să aducă chiar valori de 17-18 grade Celsius. Potrivit specialistei, există o șansă să fie înregistrate valori termice de până la 19-20 de grade Celsius în zilele de sâmbătă și duminică, local în partea de sud și sud-est a țării.

„Traversăm o perioadă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă în continuare, mai ales în zonele centrale, nordice ale țării, maximele nu vor depăși 6-8 grade Celsius. În partea de sud-vest, vest, sud și sud-est a țării rămânem în continuare pe un front de vreme caldă, deoarece valorile de temperaturi se vor situa mai ales în prima parte a săptămânii care va debuta între 12 până la 13-14 grade Celsius.

De la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, vom consemna temperaturi în creștere de la o zi la alta și este posibil ca sfârșitul de săptămână să aducă chiar valori de 17-18 grade Celsius, posibil sâmbătă și duminică 19-20 de grade Celsius, local în partea de sud și sud-est a țării, așa cum arată informațiile la acest moment”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

vremea, meteo, ANM, ploi
SURSA FOTO: Dreamstime

Înregistrăm o abatere termică pozitivă record față de normalul termic

Totuși, sunt prognozate ploi locale înainte de această încălzire. Se aplică mai ales în partea de vest și centru-nord a țării.

Cantitățile de precipitații vor varia între 10 și 15 litri pe metru pătrat. La altitudini mai mari de 1.500 de metri este posibil să apară precipitații mixte, sub formă de lapoviță și ninsori.

De asemenea, Elena Mateescu a subliniat că înregistrăm „o abatere termică pozitivă record față de normalul termic”.

Este posibil posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, spune specialista.

Astfel, ar putea fi una dintre „cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră”.

„În contextul în care întreaga lună a fost caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru un februarie în țara noastră, la acest moment putem aprecia că înregistrăm o abatere termică pozitivă record 6-7 grade Celsius față de normalul termic. În condițiile în care, așa cum arată și cum am menționat datele până la sfârșitul ultimei luni din iarna 2023-2024, este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, ca fiind printre cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, ținând cont că în 2016, februarie a avut o abatere termică pozitivă de 5-7 grade Celsius”, a conchis Elena Mateescu.