Turismul din România ar putea încasa o lovitură devastatoare în curând. Reprezentanţii ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) au tras semnalul de alarmă.

Vorbim despre eliminarea sau suspendarea voucherelor de vacanţă. O astfel de decizie sau acordarea de bani în locul acestora ar duce la o scădere cu 35-50% în încasărilor în turismul intern. Calculul aparţine ANAT.

Turismul din România riscă o prăbuşire cu 50%

Dacă nu se vor mai da aceste vouchere, 20% dintre beneficiari nu-şi vor mai putea permite să meargă în vacanţă.

Un procent similar va alege să îşi petreacă zilele libere în afara României. Impactul va fi cu atât mai dureros, cu cât beneficiarii de vouchere cheltuiau sume suplimentare, pe lângă tichetele primite.

ANAT indică faptul că oamenii mai cheltuiau în jur de 1.400 – 1.450 de lei, pe lângă voucherele primite ce valorează 1.450 de lei.

„Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%.

Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc. Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti-turism, care ar îndrepta multe firme către faliment”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Înlocuirea voucherelor de vacanţă cu bani ar reprezenta o mare greşeală

vouchere de vacanta
SURSA FOTO: Dreamstime

Adrian Voican, vicepreşedintele ANAT, subliniază faptul că turismul românesc riscă să fie aruncat cu 10 ani în urmă. Şi acordarea de bani în locul voucherelor de vacanţă ar fi o mare greşeală. Măsură a fost încercată şi în alte ţări şi s-a renunţat apoi.

A fost dat exemplul Belgiei. Prin acordarea posibilităţii acordării contravalorii tichetelor în numerar, acestea vor dobândi regimul juridic al unui salariu normal. Însă acest salariu nu va fi fiscalizat integral, ca orice salariu. S-a considerat că este discriminatoriu ca o parte din salariu să fie impozitată mai mult sau mai puţin, la discreţia angajatorului.

„Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuţi ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiţi exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România.

Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilităţi fiscale.

În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunţat la idee fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat. Voucherele de vacanţă au stimulat cererea pentru servicii turistice în România.

Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turişti care aleg să călătorească în ţară şi, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, a explicat Adrian Voican.

Turismul din România a beneficiat enorm de pe urma voucherelor de vacanţă

ANAT mai subliniază că toate organizaţiile patronale, sindicale şi publice din domeniul industriei ospitalităţii îşi manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet.

România a beneficiat foarte mult de introducerea voucherelor de vacanţă, indică ANAT. În 2006, erau 6.200 de structuri de cazare autorizate. În prezent, vorbim despre 20.000.

Voucherele de vacanţă au determinat, în paralel cu investiţiile străine, şi dezvoltarea hotelurilor de lanţ internaţional, mai indică sursa citată.

România riscă să devină şi mai puţin competitivă în comparaţie cu alte destinaţii turistice din Europa, atrage atenţia ANAT.

În plus, satisfacţia angajaţilor români şi moralul acestora ar urma să fie puternic afectate de eliminarea voucherelor.