Rușii, polonezii și scandinavii își dispută de secole paternitatea acestei bauturi. Greu de spus care dintre ei este mai îndreptățit să și-o însușească. Se pare că prima atestare documentară apare în secolul al 8-lea în Polonia.

Însă pentru multă lume Rusia este țara votcii și Enciclopedia Britanică, de pildă, spune că aici a apărut pentru prima dată, în secolul al 15-lea, după o rețetă ticluită de un călugăr pe nume Isidor. O teorie care împacă cele două versiuni spune că polonezii o făceau de mult timp, însă o foloseau pe post de medicament și rușii au transformat-o mai târziu în băutura pe care o cunoaștem noi astăzi. Cert este ca numele ei vine de la cuvântul slav „voda” (apa). Fiind un alcool neutru, fără gust și fără culoare, votca poate fi distilată aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început se obținea din cartofi. În prezent cele mai bune votci se distilează din grâu (Rusia) sau secară (Polonia). Iar în ultimii ani, francezii au lansat câteva mărci de votcă foarte populare, din distilat de struguri, care au produs un mic cutremur pe piață. Producătorii tradiționali (Rusia și Polonia în special) au încercat imediat să obțină o decizie a Uniunii Europene prin care doar alcoolul obținut din cereale, cartofi sau melasă de sfeclă de zahăr să poată fi numit legal „votcă”. Compromisul la care s-a ajuns este că votca produsă din alte ingrediente decât cele tradiționale trebuie să menționeze acest lucru pe etichetă.

Cum se face?

În prima etapă, legumele sau cerealele sunt puse într-o cuvă care le zdrobește. „Piure”-ul obținut este îmbogățit cu malț, care grăbește transformarea amidonului în zahăr. Decoctul este apoi sterilizat și pus la fermentat în tancuri închise, între două și patru zile.

Când zahărul s-a transformat în alcool etilic, începe distilarea. În general, votca se distilează de mai multe ori – produsele premium pot trece chiar și prin cinci distilări. Apoi o ultimă etapă foarte importantă este filtrarea. Care se face prin cărbune sau, de dragul poveștilor ticluite apoi de specialiștii de marketing, prin argint, cristale de cuarț sau alte ciudățenii. În final, alcoolul pur este combinat cu apă până își coboară tăria în jurul cifrei de 40%. Legenda spune că acest standard a fost „inventat” chiar de Mendeleev, care a studiat băutura și a descoperit că este cel mai bine asimilată de organism când are o tărie de exact 38%.

Cocktailuri celebre:

1. Appletini

2 părți votcă
1 parte schnapps de mere verzi
Pune ingredientele într-un shaker cu gheață, amestecă-le bine și apoi strecoară combinația într-un pahar de martini pe care-l ornezi cu o felie subțire de măr.

 

2. Black Russian

1 parte votcă
1 parte lichior de cafea
Cola
Votca și lichiorul se amestecă într-un pahar scurt umplut pe jumătate cu gheață, iar apoi adaugi cola în completare și ornezi paharul cu una sau două cireșe

 

3. Caribou Lou

1 ½ parte votcă
1 parte Malibu
Suc de ananas
Votca și romul se amestecă într-un pahar înalt umplut o treime cu gheață, iar apoi adaugi suc de ananas până sus și ornezi paharul cu o felie de portocală.

 

4. Votca Soda

1 parte votcă
1 parte lichior de fructe (Chambord, Crème de Cassis)
Apa tonică
Ingredientele se amestecă bine cu gheață într-un pahar înalt. La final ornezi paharul cu o felie de lămâie și cu zmeură sau coacăze.

 

5. Bloody Mary

Într-un pahar înalt puneți câte un strop de sos Worchester și Tabasco, un pic de sare și piper. Apoi turnați peste 3 părți de votcă, 6 de suc de roșii și una de suc de lămâie. Amestecați și adăugați gheața.

 

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.