“Există un grad de populism la nivelul clasei politice, care ne împiedică să avem o taxă de mediu corectă. Când o să ne lecuim de populism, o să avem o taxare potrivită”, a spus oficialul.

Declarația ministrului Vosganian a venit ca un răspuns la mesajul transmis de Constantin Stroe, președintele ACAROM, potrivit căruia taxa de mediu a distrus piața auto din România.

“Piața este catastrofală. Este un dezastru. Singurul lucru care ne-a salvat a fost exportul. Cu 80.000 de mașini vândute în 2012 comparativ cu 351.000 în 2007 nu poate fi făcută o comparație. Nu sunt dușmanul celor care vând mașini second-hand, dar nu mă pot împăca cu această realitate criminal. Cum să ții 2 producători într-o țară al căror loc pe piața se duce sub 11”, se întreabă Stroe.

Un alt motiv care a dus la situația de acum, potrivit președintelui ACAROM, este taxa pe poluare. “Acest timbru de mediu ne-a distrus. Știu că unele decizii sunt politice, dar cum să încurajezi dezvoltarea când ai o piață care nu spune nimic”, a spus Stroe.

La rândul său, ministrul a precizat că în 2007, atunci când era și ministru al Finanțelor, a realizat o dezbatere cu privire la taxa pe poluare: “Toți cei care au avut un punct de vedere au fost invitați, iar concluzia a fost – cei care voiau să conducă poporul român susțineau că trebuie încurajată producția auto, iar cei care voiau să urmeze poporul că românii nu trebuie împiedicați să cumpere ce-și doresc”.

“Și atunci, și acum e necesar să lămurim exact ce vrem. La nivelul clasei politice să existe o direcție clară pe cine sprijinim: industria auto sau aducătorii de voturi?”, a punctat Varujan Vosganian.