‘Nimic din ce s-a hotărât în 2009 nu s-a îndeplinit până în 2011 şi toată această bravadă în legătură cu succesele sunt o formă prin care practic FMI, Comisia Europeană (CE), Banca Mondială (BM), Banca Naţională a României (BNR) şi Guvernul se acoperă una pe alta în legătură cu eşecul programului început în 2009. Potrivit programului din 2009 în 2011 România trebuia să aibă o creştere de peste 4%’, a declarat luni pentru Agerpres senatorul PNL în legătură cu concluziile prezentate de delegaţia FMI, BM şi CE.

El a adăugat că instituţiile amintite acoperă eşecul Guvernului pentru că toate ‘au partea lor de responsabilitate’, fiecare în felul ei.

‘Fondul Monetar acoperă eşecul pentru că a ignorat în 2009 orice măsură de reformă şi a tolerat ca 2009 să fie sacrificat pentru campaniile electorale, Banca Naţională pentru că a îngăduit şi a acoperit practic slăbiciunile Guvernului ajungând până la nerealizarea tuturor ţintelor de inflaţie şi subminarea severă a veniturilor populaţiei, pentru că în condiţiile în care salariile şi pensiile sunt îngheţate să ai o inflaţie cumulată pe 3 ani de 20 % este de fapt o agresiune la adresa siguranţei materiale a românilor’, a mai spus Vosganian.

Liberalul s-a declarat nemulţumit că ‘nimeni nu suflă o vorbă’ despre faptul că acum, potrivit angajamentelor din 2009, România trebuia să aibă o creştere economică de 4%, sau peste 4%.

‘Practic, toate laudele lor sunt în legătură cu ce o să fie. Nu se spune faptul că reducerea uşoară a deficitului bugetar nu se datorează priceperii Guvernului, ci sacrificiului românilor’, a mai arătat senatorul liberal.

El a adăugat că ‘este straniu’ că într-o ‘Europă îngrijorată de reaprinderea crizei, România pare o insulă de fericire’ şi niciuna dintre instituţiile internaţionale nu trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că Romania nu are nici cea mai elementară intenţie de a face un program pentru prevenirea unei eventuale crize.

‘Cei de la Fondul Monetar vorbesc de o Românie care pare pe un alt continent. Cu toate mesajele astea ale FMI, România este mult mai vulnerabilă în faţa efectelor crizelor internaţionale în 2011 decât a fost în 2009’, a concluzionat Vosganian.