Vladimir Putin a decis! Vrea să pună capăt conflictului. Anunțul venit direct de la liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin i-a primit luni pe liderii Armeniei și Azerbaidjanului pentru a încerca să medieze o soluționare a unui conflict de lungă durată între cei doi foști vecini sovietici, dar nu a anunțat niciun progres.

Discuțiile lui Putin cu premierul armean Nikol Pashinyan și cu președintele azer Ilham Aliyev au avut loc luni, la reședința liderului rus de la Marea Neagră din Soci. Negocierile au avut ca scop medierea unei înțelegeri după ciocnirile violente dintre cele două țări caucaziene. Ele reflectă, de asemenea, o încercare a Kremlinului de a-și consolida influența în regiune.

După întâlnirile cu Pashinyan și Aliyev, Putin a declarat că aceștia au trebuit să elimine punctele de dezacord persistente dintr-o declarație pregătită care ar fi trebuit să stea la baza unui acord de pace. El a spus că întâlnirile au fost „foarte utile”, dar a refuzat să răspundă la întrebarea unui reporter cu privire la punctele de suspensie rămase, spunând că acestea sunt prea delicate pentru a fi discutate în public.

Baku și Erevan „au căzut de acord să nu folosească forța”, precum și să „rezolve toate disputele exclusiv pe baza recunoașterii suveranității reciproce și a integrării teritoriale”, au precizat acestea într-o declarație comună.

Armenia și Azerbaidjanul sunt implicate într-un conflict vechi de zeci de ani din cauza regiunii Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul consideră enclava ca fiind a sa, dar regiunea se află sub controlul forțelor armene de la sfârșitul războiului din 1994.

În timpul unui război de șase săptămâni în 2020, Azerbaidjanul a revendicat părți din Nagorno-Karabah și din teritoriile adiacente. Peste 6.500 de persoane au murit în lupte, care s-au încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia. Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați în regiune pentru a servi drept forțe de menținere a păcii.

Noi confruntări au avut loc în luna septembrie

În septembrie au izbucnit noi confruntări la graniță, în urma cărora cel puțin 286 de persoane din ambele părți au fost ucise în două zile.

„Acest conflict durează de un deceniu, așa că încă trebuie să-i punem capăt”, a declarat luni Putin.

Înainte de întâlnire, Kremlinul a declarat că liderii vor discuta despre punerea în aplicare a acordului de pace din 2020 și despre „măsuri suplimentare pentru a spori stabilitatea și securitatea în Caucaz”.

„Vor fi discutate, de asemenea, chestiuni legate de restabilirea și dezvoltarea legăturilor comerciale, economice și de transport”, a adăugat Moscova.

Discuțiile mediate de Rusia au loc în contextul în care liderii occidentali au adoptat o poziție mai activă în medierea conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez, Emmanuel Macron, au organizat discuții între Pashinyan și Aliyev la Bruxelles în luna august.

Pashinyan a declarat luni că va face presiuni asupra Azerbaidjanului pentru a-și retrage trupele din zona rusă de menținere a păcii din Nagorno-Karabah și va încerca să obțină libertatea prizonierilor de război armeni.

Între timp, Aliyev a promis să repopuleze Nagorno-Karabah cu cetățeni din Azerbaidjan. Agențiile de știri rusești au raportat, de asemenea, că liderii vor discuta despre extinderea mandatului soldaților de menținere a păcii de la Moscova, scrie Euronews.