Decizia privind eliminarea pensiilor speciale a fost luată, luni, 26 martie, de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. În favoarea acestei măsuri au votat 382 deputați și senatori, iar trei s-au abținut. Acest lucru i-a nemulțumit pe polițiștii, angajații din penitenciare și justiție care au protestat, marți, în fața Parlamentului.

Polițiștii sunt nemulțumiți

„Principala revendicare pe care o avem astăzi în fața Camerei Deputaților este să scoată pensiile militare din PNRR și toate pensiile militare de la acel proiect de act normativ prin care am fost incluși la grămadă cu alte categorii de pensii, care poate alea sunt speciale.

Nu suntem de acord cu acea creștere a lunilor de calcul, 300 de luni. Practic este o trecere mascată pe contributivitate pentru noi”, a spus un lider de sindicat.

Au fost proteste în fața Parlamentului

„Nu suntem de acord, nu avem cum să fim mulțumiți de modificări, care încă nu știm cum vor fi. Știm că suntem în PNRR, acest PNRR pervers.N-am fost primiți nici la Palatul Victoria de către primul-ministru, dl. general Ciucă în 24 februarie.

Trebuia să fim primiți când a fost invazia în Ucraina și de atunci nu ne-a mai primit. Nici mesaje, nu ne-a transmis, nici nu ne-a spus ce se întâmplă cu noi”, a mai spus un protestatar.

„Trebuie să ne dea pensii și salarii, ca NATO suntem membrii NATO. Noi nu cerem decât să ne separe de cei civili. Domnilor Parlamentari şi Deputați veți vota acum, dar țineți cont că toată Armata Română vă va apăra, nu vă va apăra NATO. Dacă se întâmplă doamne ferește ceva Armata Română și rezerviștii și activii „, a mai spus un român prezent la proteste.

Pensiile parlamentarilor vor fi eliminate

Pe data de 26 iunie, plenul reunit al celor două camere ale Legislativului au decis eliminarea pensiilor parlamentarilor.

„Votul de azi are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale.

După cum știți, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei Coaliții, pe care l-am asumat public și prin programul de guvernare. Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive.

În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR.

România nu își poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul Coaliției de guvernare este să realizăm toate jaloanele și reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să tragem toți banii pe care îi avem la dispoziție”, a spus Nicolae Ciucă.