Reformele au prioritate în fața vacanțelor pentru angajații de la stat în această vară, este anunțul făcut, marți, de către premierul Marcel Ciolacu, după cel al Comisiei Europene privind aprobarea cererii de plată nr. 2 din PNRR.

„Salut anunțul Comisiei Europene privind aprobarea cererii de plată nr. 2 din PNRR. În urma eforturilor ministrului investițiilor și proiectelor europene din ultima săptămână am reușit să reducem suma reținută din această tranșă de la 150 de milioane la doar 50 de milioane de euro.

Însă, așa cum am spus și astăzi la reuniunea Consiliului Interministerial de Coordonare a PNRR, nu renunțăm la niciun cent din acești bani”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Lupta pentru recuperarea întârzierilor

Premierul a menționat că sunt două jaloane întârziate pe energie care vor fi recuperate într-un ritm extrem de alert, astfel încât România să poată încasa toți banii alocați.

„Prioritatea noastră acum este finalizarea tuturor jaloanelor din cererea de plată nr. 3. Mâine (miercuri -n.r.) vom mai face un pas și vom vota în Parlament reforma pensiilor speciale.

Guvernul, Parlamentul și toate celelalte instituții ale statului, implicate în acest plan național de reforme, vor munci oricât este nevoie, pentru ca România să avanseze și cu această cerere de plată. Vara aceasta reformele au prioritate în fața vacanțelor pentru angajații de la stat”, a declarat Ciolacu.

Comisia Europeană a aprobat marți o evaluare preliminară parțial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. CE anunță că două jaloane legate de investițiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător.

Analiză cu privire la restructurarea facilităților fiscale

În altă ordine de idei, Ciolacu a afirmat, marţi, că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţiilor şi IT, subliniind că nu vor fi luate decizii „pripite”.

„În primul rând, nu o să iau o decizie împreună cu dumneavoastră astăzi, aici. În al doilea rând, am avut deja o discuţie cu reprezentanţii constructorilor şi n-am ajuns la această decizie. În al treilea rând, avem facilităţi de 72 de miliarde.

Suntem singurul stat european, avem un sistem fiscal unde nu există cotă unică. Avem 16, 5, 3, 8, 9. Nimeni nu mai ştie. Cota unică e cota unică. De aceea, se numeşte cotă unică, că altfel îi spuneam cotă diferenţiată, nu cotă unică.

Nu e o perioadă foarte uşoară să vii cu măsuri fiscale, pentru că niciodată în perioade de criză, cu toate că am început să o depăşim, dar n-avem încă o creştere economică majoră, n-am intrat în recesiune faţă de alte state europene şi menţinem trendul.

Trendul şi de la Banca Mondială, şi de la FMI, şi de la Banca Naţională este că vom închide cel puţin cu un 3% creşterea economică. Deci, România nu va intra în recesiune”, a spus premierul.