Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a exprimat susținerea României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an, luni, la Luxemburg, unde are loc reuniunea miniștrilor afacerilor externe din UE.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a subliniat, în cadrul reuniunii, importanța continuării si intensificării sprijinului pentru Ucraina. Referitor la evoluțiile din teren, ministrul român a condamnat distrugerea barajului Kakhovka, care are consecințe majore ecologice, sociale, de securitate și economice.

România susține măsurile luate împotriva Rusiei

Ministrul de Externe Luminița Odobescu a salutat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Federației Ruse, precum și acordul politic pentru continuarea asistenței militare în cadrul Facilității Europene pentru Pace prin decizia de a crește alocările bugetare pentru acest instrument.

A reiterat, de asemenea, nevoia unei adoptări rapide a celui de-al 8-lea pachet de măsuri în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Totodată, oficialul român a exprimat susținerea pentru crearea unui tribunal, solid fundamentat juridic, pentru judecarea crimei de agresiune.

„Referitor la Formula pentru Pace propusă de Președintele Zelenski, a confirmat sprijinul pentru principiile fundamentale ale acesteia și a evidențiat importanța continuării eforturilor diplomatice la nivel global ale instituțiilor europene și statelor membre în vedere obținerii unei susțineri cât mai largi.”, se arată într-un comunicat al MAE.

Măsurile luate de UE în sprijinul Republicii Moldova

De asemenea, ministrul s-a referit și la măsurile recente ale UE în sprijinul Republicii Moldova și a pledat pentru continuarea asistenței multidimensionale având în vedere dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă.

Luminița Odobescu a exprimat susținerea României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an, având în vedere progresele înregistrate până acum și așteptările ridicate ale cetățenilor din ambele state.

De asemenea, a evidențiat susținerea părții române pentru aprofundarea parteneriatului UE și a cooperării economice cu America Latină și Caraibi (ALC).

„Miniștrii statelor membre UE au avut un schimb de opinii privind diplomația digitală, din perspectiva oportunităților oferite de tehnologiile digitale, dar și a impactului geopolitic al acestora. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului UE privind obiectivele Uniunii în relația cu partenerii terți în domeniul diplomației digitale.

Ministrul de externe român a pus accentul pe sprijinirea transformării digitale a partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest pentru creșterea rezilienței acestora, mai ales în contextul atacurilor hibride cu care se confruntă în actualul context de securitate.”, se mai arată în comunicatul MAE.