Despre ce este proiectul

Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunţat, miercuri, că a depus la Parlament un proiect de lege „anti-petarde”, potrivit căruia se restricţionează comercializarea şi folosirea acestora.

Potrivit proiectului, „persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice de orice fel, inclusiv petarde, dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice numai din categoriile F1 şi P1”.

Comercializarea va fi și ea interzisă

Proiectul mai prevede că se interzice comercializarea către persoanele fizice neautorizate a unor cantităţi de materiale pirotehnice de orice tip, cu o masă totală netă de peste 5 kg pentru o persoană, precum şi deţinerea de către acestea a unei cantităţi de materiale pirotehnice de orice tip ce totalizează o masă netă de peste 50 de kg.

„Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit, în spaţii închise autorizate în acest scop, la adresa sediului social sau punctelor de lucru ale persoanelor juridice şi fizice autorizate, declarate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi cu respectarea regulamentelor locale de urbanism şi practicare a unor activităţi comerciale, precum şi a condiţiilor stabilite prin normele tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehnicienilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 536/2002”, se arată în actul normativ.

Reguli noi pentru folosirea petardelor

Propunerea legislativă prevede şi că petardele nu vor putea fi folosite între orele 22,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi pe durata unor evenimente de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale, la o distanţă mai mică de 100 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri, unităţi sanitare sau de învăţământ, instituţii publice, locuri de joacă pentru copii, parcuri şi terenuri de sport şi la mai puţin de 200 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri.

Cine poate aplica sancțiuni

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, mai prevede proiectul.

„Prin mărirea distanţelor faţă de zonele locuite şi a intervalului orar în care nu pot fi folosite, ne vom putea bucura de sărbători, ne vom proteja sănătatea familiei, mai ales a copiilor mici, în pieţele publice ori acasă, de zgomotul petardelor. Totodată, prin adoptarea şi implementarea acestui proiect legislativ protejăm şi animalele de zgomotul excesiv. Proiectul de restricţionare a comercializării şi utilizării petardelor răspunde la solicitările a zeci de mii de români, a căror linişte şi sănătate a fost pusă în pericol de petarde, mai ales la ultimele sărbători, când fenomenul utilizării lor a luat amploare”, afirmă Adrian Dohotaru.

El a precizat că pentru acest proiect s-a consultat cu Poliţia locală Cluj.

„Propriii mei copii s-au trezit de Revelion din cauza petardelor. Am auzit de la oameni din toată România că nu s-au putut bucura de sărbătoare în pieţele din centrele ţării din cauza petardelor. Multe altele au fost aruncate lângă blocuri, în parcuri, lângă alţi copii, motiv pentru care imediat după sărbători am lucrat la acest proiect legislativ”, a susţinut deputatul.

Cine sunt semnatarii proiectului depus în Parlament

Semnatarii proiectului sunt: Adrian Dohotaru, Oana Bîzgan (independent), Horia Nasra (PSD), Nicuşor Dan (independent, afiliat USR), Gabriel Petrea (Pro România), Cristian Ghica (USR), Petre Florin Manole (PSD), Cristian Seidler (USR), Alin Arsu (USR).

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, care este primă Cameră sesizată, scrie Agerpres.