Se anunţă o iarnă grea în întreaga Europă!

Preţul gazelor naturale bate record după record în Europa

Vineri, preţul gazelor naturale a depăşit un nou record istoric. Prețurile gazelor pe piața futures au depăşit, pe 1 octombrie, un nou record şi s-au apropiat de 1200 de dolari/mia de metri cubi, potrivit datelor de la Bursa ICE din Londra.

Este a patra zi la rând în care gazele naturale s-au tranzacţionat la mai mult de 1000 de dolari.

Contractele futures au început deja să se tranzacţioneze cu 100 de euro/MWh, echivalentul a 1199,44 de dolari/mia de metri cubi. Preţurile au scăzut apoi cu 1,7%, până la un nivel apropiat de 1150 de dolari/mia de metri cubi, notează Trend.

Această creştere accelerată a preţului la gaze ar putea fi pusă şi pe seama scăderii de aproape trei ori a fluxului de gaze prin conducta Yamal-Europa de vinei dimineaţă.

Recordurile de tranzacţionare ar putea fi depăşite din nou în zilele următoare, sunt de părere specialiştii.

Marea Britanie, Italia și Spania, cele mai afectate ţări la nivel european

Cele mai afectate ţări din Europa de creşterea masivă a preţurilor la gaze din acest an sunt Marea Britanie, Italia și Spania, care au nevoie de gaze naturale pentru a produce energie electrică.

Şi în Statele Unite ale Americii, preţul gazelor s-a dublat de la începutul acestui an.

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut cu 600% față de septembrie 2020, ajungând la peste 90 de euro/MWh, în instalația olandeză de transfer de titluri (TTF).

Prețurile la cărbune au crescut cu 265% în API2 Rotterdam Coal Futures, deoarece oferta a scăzut, iar cererea este tot mai mare.

Prețurile brute ale petrolului și gazelor au împins inflația anuală în cele 19 țări care utilizează euro la cea mai mare valoare din ultimii zece ani din septembrie. Economiștii și bancherii centrali spun că saltul inflației este totuşi unul temporar.

Sursa foto: Dreamstime