În România sunt înregistrate 16 societăţi comerciale mixte, cu un capital social subscris în cuantum de 51,5 mii dolari. R.Kazahstan ocupă locul 119 în clasamentul pe ţări de reşedinţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

În acest context, Mihai Tudose, ministrul Economiei s-a întâlnit recent cu E.S. Daulet Batrashev, ambasador şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan.

În cadrul discuţiilor a fost analizat stadiul colaborării economice bilaterale, fiind evidenţiate acele aspecte care vor fi abordate cu ocazia Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică româno-kazahă, ale cărei lucrări  urmează a se desfăşura, la Bucureşti, în luna mai.

Creşterea şi diversificarea comerţului bilateral rămân o preocupare la nivelul autorităţilor române şi kazahe, cei doi oficiali apreciind că trebuie impulsionat mediul de afaceri din ambele ţări pentru identificarea de noi oportunităţi care să genereze majorarea fluxurilor de mărfuri.

Astfel, România îsi poate consolida rolul de poartă de intrare a mărfurilor şi capitalului kazah în Uniunea Europeană, în context, diplomatul kazah subliniind experienţa românească în producerea echipamentelor şi utilajelor petroliere, bunuri solicitate de economia kazahă. De asemenea, a fost evidenţiat rolul investiţiilor reciproce în cele două economii, un domeniu insuficient valorificat, în care este necesară intensificarea contactelor potenţialilor investitori pentru majorarea acestora.