UPDATE: Volksbank va ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti. Redăm mai jos integral poziţia băncii.
“Vom ataca această decizie deoarece considerăm că încalcă un important principiu de drept: cel al contractului ca lege între părţi”, susţin reprezentanţii Volksbank România. În momentul în care o persoană semnează un contract, trebuie să fie ţinută responsabilă faţă de obligaţiile asumate în acel contract. La momentul semnării contractelor de credit cu Volksbank România, nu existau reglementări care să limiteze tipurile de tarife şi comisioane pe care băncile le pot percepe.
De asemenea, clieţii ştiau că vor datora un comision de risc, acesta fiind detaliat şi în contract, şi în scadenţarul anexat. În plus, există hotărâri definitive şi irevocabile ale altor instante, cum ar fi Tribunalul Mehedinţi, în favoarea Volksbank.
Tribunalul Mehedinţi a concluzionat că, în contractele încheiate cu Volksbank, clauzele privind perceperea comisionului de risc sunt valabile, dat fiind că acestea sunt exprimate în mod clar şi inteligibil şi fac parte din “preţul” contractului. Numărul de clienţi implicaţi în acest proces nu este semnificativ: este vorba de 49 de clienţi. Cifra este mică, mai ales în comparaţie cu alte decizii pe teme similare, în procese cu peste 400 de părţi. Am dori să subliem de asemenea faptul că grupul iniţial de clienţi nemulţumiţi chemaţi la conciliere număra 103 persoane.
Nu negăm faptul ca banca nu a acţionat perfect în trecut, în relaţia cu clienţii. Ne asumăm aceste greşeli şi am învăţat din ele. Dincolo de criticile aduse, Volksbank a fost pionier în oferirea de credite ipotecare cu rate fixe ale dobânzilor, aceste credite având o pondere foarte importantă în portofoliul băncii, alături de creditele cu dobândă variabilă, calculată în funcţie de Euribor/Robor/Libor.
„Dorim să devenim un partener de încredere pentru clienţii nostri şi înţelegem că unii dintre aceştia se pot confrunta cu dificultăţi datorate crizei economice şi că ar putea avea probleme în rambursarea creditelor. Suntem dispuşi să ascultam problemele lor şi să ii ajutam. Pentru un număr semnificativ de clienţi am reuşit să găsim soluţii într-un timp mult mai scurt şi la un cost mult mic decât prin Justiţie” – declară oficialii Băncii.

De astăzi, comisionul de risc practicat în trecut de Volksbank ar putea deveni istorie. Un grup de  clienţi reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea a reuşit să obţină anularea acestuia în instanţă.De asemenea, în funcţie de tipul de contract, clienţii care au avut dobândă fixă , modificată ulterior de bancă printr-o clauză declarată acum abuzivă, vor rămâne cu această dobândă şi vor primi înapoi diferenţa de bani plătită în plus
Procesele câştigate de clienţi împotriva băncilor devin din ce în ce mai numeroase şi, se pare, au trecut în a doua fază adică cea a victoriilor de grup. Recent, mai mulţi clienţi ai BCR au reuşit să obţină reducerea unor comisioane la creditele de nevoi personale. Vom reveni cu poziţia Volksbank.