Reducerea se va face atât din principalul creditului, cât și din dobândă, a spus Voinea explicând că o declarație anterioară a sa, din care reieșea că facilitatea nu se va aplica decât principalului, a fost înțeleasă greșit.

 Mai mult, ministrul a prezentat o simulare de calcul pentru o persoană cu un credit de 50.000 lei luat pe o perioadă de 10 ani. În cazul în care venitul net al unui astfel de debitor ar fi de 1.400 lei, ar urma să plătească o rată de 418 lei în loc de 837 lei, în prezent. Facilitatea ar urma să fie valabilă doi ani. Ulterior, rata ar crește la 1.073 lei. Potrivit lui Voinea, statul va interveni în acel moment și i-ar acorda persoanei respective un credit fiscal, respectiv o reducere a impozitului pe venit de 200 lei. În acest fel, suma de plată ar rămâne la nivelul anterior aplicării facilității, adică 837 lei.

"Băncile au de câştigat pentru că scade riscul creditelor neperformante. Persoanele au de câştigat. Statul câştigă. Nu e pomană electorală, toată lumea câştigă", a declarat Voinea.

"Nu ne adresăm creditelor neperformante de astăzi. Nu este o schemă de restructurare a datoriei, este o schemă de stimulare a consumului, de stimulare a cererii", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, există 907.653 de persoane care au venituri mai mici de 1.600 lei lunar, în prezent, și credite bancare. În cazul în care toți cei aflați în această situație ar accesa facilitatea oferită de guvern, patru miliarde de lei s-ar muta din sectorul bancar în consum.

"Răsplătim faptul că acești oameni fac eforturi să își plătească ratele la bancă", a spus oficialul.

Actul normativ privind facilitatea la plata ratelor va fi finalizat în aprilie.