Ministerul Energiei şi-a propus finalizarea Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 până în această toamnă.

"Personal, sunt sceptică că strategia energetică va fi finalizată în această toamnă. Poate fi gata un document, dar de asumat nu o să şi-l asume nimeni. În toamnă, Guvernul nu mai are rost să aprobe un document pe care să şi-l asume un Guvern politic viitor", a adăugat Vlăsceanu.

Ministerul Energiei derulează, din 9 martie până în 15 aprilie, analiza calitativă a sectorului energetic, în scopul elaborării Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Vor fi implicaţi circa 200 de experţi de top din energetica românească, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii, din autorităţile de reglementare şi din alte ministere, a anunţat Radu Dudău, coordonatorul proiectului, la începutul lunii martie.

Potrivit acestuia, vor rezulta rapoarte sectoriale, din care va fi întocmit un raport integrat, ce va fi lansat în dezbatere publică în jurul datei de 25 aprilie.

"Acest document va prezenta de fapt care este viziunea noastră asupra dezvoltării sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile şi care sunt soluţiile, cum ne vom îndeplini obiectivele", a precizat Dudău.

El a mai spus că, ulterior, se va trece la modelarea cantitativă a datelor, cu ajutorul unui consultant internaţional, pe diferite scenarii, pornind de la unul de bază şi până la asumarea unor ţinte ambiţioase.

SURSA: Agerpres