”Avem relaţii foarte bune, inclusiv relaţii personale. (Stoltenberg) este o persoană foarte serioasă, foarte responsabilă', a spus Putin, potrivit postului de stat Vocea Rusiei. 'Dar haideţi să vedem cum îşi va dezvolta relaţiile în noua sa calitate”, a adăugat liderul de la Kremlin în timpul interviului de sâmbătă din cadrul emisiunii Vesti, moderată de jurnalistul Serghei Briliov.

Putin l-a acuzat în această săptămână pe actualul şef al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că l-ar fi înregistrat în secret şi ar fi difuzat o conversaţie privată între cei doi, acuzaţie pe care Rasmussen a respins-o.

Vladimir Putin a apreciat totodată că nu există niciun motiv pentru care relaţiile dintre Rusia şi Occident să nu se îmbunătăţească până la sfârşitul anului, dar că acest lucru depinde de Occident. ”Cred că nu există nimic care să împiedice o normalizare şi o cooperare normală' cu Vestul, a spus Putin. 'Dar asta nu depinde de noi. Sau mai bine spus nu doar de noi. Depinde de partenerii noştri”, a subliniat şeful statului rus.

Liderul de la Kremlin a făcut apel la toate statele europene implicate să se alăture eforturilor de a menţine economia Ucrainei pe linia de plutire. ”Nu vrem să subminăm economia Ucrainei sau să punem sub semnul întrebării tranzitul (gazului) către Europa. De aceea, cerem tuturor statelor europene, tuturor ţărilor interesate să sprijine economia ucraineană, să se alăture procesului de a ajuta Ucraina şi să găsească modalităţi pentru a-i finanţa bugetul”, a spus Putin.

Întrebat de gazda emisiunii dacă decizia de a introduce pentru Kiev plata în avans a facturilor pentru gazul livrat de Rusia echivalează cu o recunoaştere a legitimităţii alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina, din 25 mai, sau este mai degrabă o surpriză neplăcută a Moscovei înaintea acestui scrutin, pe care îl consideră ilegitim, Putin a replicat că nu există nicio legătură între cele două subiecte. ”Asta n-are niciun fel de legătură cu alegerile. Nu facem legătura între economie şi procesul politic din Ucraina. Trebuia să primim bani pentru livrările de gaze din martie la data de 7 aprilie, dar nu i-am primit. Încă o dată, repet, suma se ridică la 525 milioane de dolari. Apropo, este preţul cel mai scăzut, cu tot cu discounturi”, a remarcat Putin.

Totodată, şeful statului rus a respins comparaţiile dintre 'operaţiunile contrateroriste' din Caucazul de Nord, desfăşurate de Rusia în anii 2000, şi 'operaţiunile antiteroriste' ale autorităţilor de la Kiev împotriva separatiştilor ruşi din estul Ucrainei, apreciind că există o 'diferenţă uriaşă' între cele două situaţii. În fine, potrivit unei alerte a Reuters, Putin a anunţat că va acorda medalii de stat unor militari ruşi care au participat la anexarea peninsulei Crimeea. (Sursa: Agerpres)