Vladimir Putin a schimbat legea pentru a proteja armata Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va schimba curând legea. Miercuri, 24 ianuarie 2024, deputații ruși au adoptat o nouă lege prin care oamenii care critică armata Rusiei și/sau răspândesc „informații false” vor avea bunurile materiale și averea confiscate de către stat. Într-o primă lectură, deputații ruși au votat proiectul de lege.

Președintele Dumei de Stat din Rusia (camera inferioară a Parlamentului de la Moscova), Viaceslav Volodin, a zis că textul a fost aprobat de 395 de deputați ruși dintr-un total de 450. N-a specificat, însă, câți au votat CONTRA noi legi și câți s-au abținut.

„Oricine încearcă să distrugă Rusia şi să o trădeze trebuie să primească pedeapsa pe care o merită şi să compenseze daunele provocate ţării. Această măsură trebuie de asemenea să permită pedepsirea ticăloşilor care murdăresc ţara noastră şi soldaţii angajaţi în Ucraina”, a scris, sâmbătă, Viaceslav Volodin pe reţelele sociale.

Viaceslav Volodin
Viaceslav Volodin (SURSA FOTO: duma.gov.ru)

În realitate, proiectul de lege nu dispune de confiscarea totală a bunurilor materiale ale unei persoane condamnate, ci se referă la confiscarea banilor și „fondurilor utilizate sau destinate pentru finanțarea activităților criminale”. Textul propune acordarea dreptului autorităților judiciare de a retrage toate distincțiile onorifice ale condamnaților pentru „răspândirea de informații false”.

Acuzația de răspândire de „informații false” despre armata Rusiei poate fi pedepsită cu maximum 15 ani de închisoare. În ultimii doi ani, sute de cetățeni ruși au fost condamnați la închisoare, în baza Codului Penal. Guvernul de la Moscova a interzis criticile la adresa armatei Rusiei la scurt timp de la declanșarea războiului din Ucraina.

Armata Rusiei se mărește cu circa 170 de mii de oameni

În decembrie 2023, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat un decret prezidențial prin care se propune extinderea personalului militar al armatei naționale cu aproximativ 170.000 de persoane. Forța de muncă a forțelor armate a fost stabilită la 2.209.130 de membri, din care 1.320.000 sunt militari. Această creștere va fi implementată gradual, afectând în principal soldații cu contract.

Mărirea efectivului militar vine în contextul unor motive ample, printre care se numără „amenințările tot mai mari la adresa țării”, extinderea continuă a NATO și evoluția conflictului în Ucraina.

„Creșterea numărului de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse este implementată în etape, în detrimentul cetățenilor care își exprimă dorința de a servi în baza unui contract. În acest sens, nu este planificată o creștere semnificativă a recrutării cetățenilor pentru serviciul militar.

Mobilizarea nu este avută în vedere. Forțele armate comune ale alianței sunt construite în apropierea granițelor Rusiei, sunt desfășurate sisteme suplimentare de apărare aeriană și arme de atac.

Potențialul forțelor nucleare tactice ale NATO este în curs de construire. Statele Unite intenționează să înlocuiască 200 de bombe nucleare învechite cu cădere liberă situate în Europa și Turcia cu o nouă versiune de înaltă precizie până la sfârșitul anului 2025.

În condițiile actuale, o creștere suplimentară a personalului de luptă și a numărului de forțe armate este un răspuns adecvat la activitățile agresive ale blocului NATO”, a informat, atunci, Ministerul Apărării din Rusia.