În ciuda războiului care continuă de patru luni de zile, Moscova nu își abandonează clienții. Președintele Vladimir Putin a promis Braziliei că Rusia va continua să livreze îngrășăminte.

Menționăm faptul că precizările liderului de la Moscova vin în condițiile în care îngrijorările legate de foamete în multe părţi ale lumii s-au amplificat odată cu evoluția nefavorabilă a războiului din Ucraina, scrie DPA.

„Rusia îşi va îndeplini obligaţiile”, a anunțat în cursul zilei de luni Kremlinul, la scurt timp după ce Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele brazilian Jair Bolsonaro.

Putin promite Braziliei că va livra în continuare îngrășăminte

Sursa citată precizează că discuția telefonică dintre cei doi a venit în condițiile în care temerile cu privire la penurii alimentare cauzate de probleme legate de exportul de cereale şi îngrăşăminte din Ucraina şi Rusia s-au amplificat.

Kremlinul menționează că în timpul discuției telefonice, Vladimir Putin a vorbit și despre ridicarea sancțiunilor occidentale, astfel încât Rusia să poată exporta în continuare îngrășăminte, dar și alimente.

De asemenea, în timpul apelului de luni, Putin a reafirmat că își dorește „să consolideze în mod constant parteneriatul strategic dintre cele două ţări” din punct de vedere al energiei şi agriculturii, mai anunță sursa citată.

Menționăm faptul că, discuțiile celor doi au avut loc chiar în timpul summit-ului G7 din Bavaria, după ce Rusia a fost exclusă din Grupul celor Opt în urma anexării Crimeii.

Ce au decis liderii G7?

Summit-ul din Germania ține trei zile, iar liderii G7 au vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre actuala situație din Europa, în condițiile în care, pe lângă victimele războiului, conflictul face ravagii și din punct de vedere alimentar.

Alimentele s-au scumpit pe tot globul și există îngrijorări cu privire la o anumită foamete în anumite părţi ale Africii şi în altă zone. Până acum, liderii G7 au decis interzicerea importurilor de aur rusesc, acest lucru făcând parte din seria de noi eforturi de a opri luptele şi a tăia sursele Moscovei de finanţare a războiului.

De cealaltă parte însă, Rusia dă vina pe Occident în continuare. Moscova a susținut în repetate rânduri că actualele efecte au fost declanșate de sancțiunile impuse după declanșarea războiului.