După cum a informat New Focus, un post de știri în limba rusă cu sediul în regiunea Khakassia, din sudul Siberiei, membrii Rosgvardia și-au anunțat comandantul că nu vor să ia parte la invazie.

Când a început invazia Ucrainei, trupele Rosgvardia s-au deplasat pe teritoriul ucrainean, stabilindu-se în zone ocupate, pe care ar fi trebuit să le asigure.

Garda Națională, forță de avangardă de elită, trimisă în Ucraina

Acum, cei care au refuzat să lupte au fost trimiși înapoi în Khakassia, unde conducerea Rosgvardia a încercat să-i destituie.

Același post de știri susține că forțele speciale consideră că șefii lor încearcă să ascundă informații Kremlinului despre pierderile reale ale trupelor rusești în Ucraina, în special despre moartea unor oameni din forțele speciale.

Garda Națională este considerată de Putin drept forță de avangardă de elită și „vârful suliței” în „operațiunea specială” din Ucraina.

De ce au refuat să execute ordinul

Cei 11 fuseseră dislocați înainte de invazie, în Crimeea anexată de Rusia, pentru exerciții militare, potrivit lui Pavel Cikov, șeful Agora,un grup din Rusia pentru drepturile omului.

A doua zi după începerea războiului, pe 24 februarie, au primit ordin să treacă în Ucraina, dar au refuzat, a precizat Chikov.

Bărbații au susținut că ordinul este ilegal: nu erau soldați, ci membri ai unei forțe interne, ale cărei atribuții nu puteau să se extindă dincolo de Rusia.

„Refuzul de a executa ordinul a fost explicat prin ilegalitatea acestuia”, a scris Chikov, adăugând că „sarcinile lor se limitau la teritoriul Federației Ruse.

„Niciunul nu a fost informat că va fi trimis pe „teritoriul Ucrainei pentru a participa la o operațiune militară specială, despre sarcinile și condițiile acestei operațiuni și, în consecință, nu și-a dat acordul”, a adăugat el.

Acest caz se adaugă informațiilor tot mai numeroase privind gradul mare de nemulțumire în rândul forțelor ruse, unii oficiali militari occidentali vorbind despre moralul scăzut al oamenilor și presupuse acte de sabotaj.

Rosgvardia, acuzată că folosește tactici dure împotriva opozanților lui Putin

Rosgvardia este considerată pe plan internațional drept „armata privată” a președintelui Vladimir Putin, dar acasă rolul ei principal este de a potoli protestele.

Rosgvardia a fost acuzată că folosește tactici extrem de dure împotriva activiștilor din opoziție. Responsabilitățile sale includ, de asemenea, combaterea crimei organizate și a terorismului.

Cu toate acestea, în cele cinci săptămâni de la invazie, vehiculele și uniformele Gărzii Naționale au fost observate în în Ucraina. Cel puțin un videoclip arăta mai multe vehicule Rosgvardia abandonate, căști și scuturi anti-revolte aruncate în zăpadă.

Unii analiști occidentali susțin că membrii Gărzii Naționale ar fi fost trimiși în Ucraina nu pentru a acționa în prima linie, ci pentru a ajuta la reprimarea protestelor în orașele ucrainene pe care Rusia credea că le va cuceri în câteva zile.