Vladimir Putin a arătat că e dispus să folosească toate resursele de care dispune pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina. Occidentul trebuie să facă același lucru pentru a se asigura că Rusia va suferi o înfrângere umilitoare.

Declarațiile oficiale ale Occidentului privind acordarea sprijinului de care are nevoie Kievul pentru a învinge puterea de foc superioară a Rusiei sunt lipsite de sens dacă nu se materializează pe câmpul de luptă, susține Con Coughlin într-un comentariu pentru The Telegraph.

În lupta disperată a Ucrainei pentru supraviețuire, nu au lipsit angajamentele de sprijin ale liderilor occidentali care doresc ca președintele Vladimir Putin să sufere o înfrângere usturătoare. Orice – de la tancuri, artilerie grea și avioane de război până la rachete antinavă – i-a fost promis Kievului, în speranța că președintele rus nu își va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra vecinului său din sud.

Cu toate acestea, în vreme ce conflictul intră în cea de-a patra lună, comandanții ucraineni au motive întemeiate să se întrebe de ce, în ciuda tuturor cuvintelor frumoase ale liderilor occidentali, nu le sunt furnizate ajutoarele promise.

Rusia a pierdut o bătălie-cheie, nu și războiul

Sprijinul militar al NATO în faza incipientă a conflictului a avut, cu siguranță, o contribuție importantă, ajutând forțele ucrainene să reziste atacului inițial al Rusiei asupra Kievului. Dar, după cum se spune, doar pentru că Rusia a pierdut o bătălie-cheie, deși una umilitoare pentru Putin, nu înseamnă că Moscova nu va putea câștiga războiul.

Putin a acționat rapid pentru a aborda eșecurile inițiale ale campaniei. Comandanții au fost demiși, șefii serviciilor de informații arestați și întregul obiectiv al invaziei s-a mutat de la obiectivul inițial, de a captura întreaga Ucraină, la obiectivul mai realizabil, de a prelua controlul asupra regiunii Donbas.

Nici liderul rus nu pare îngrijorat de pierderile grele, atât în ​​ceea ce privește oamenii, cât și echipamentele, rata victimelor fiind acum mult peste cei 15.000 de morți din timpul campaniei militare a URSS din Afganistan.

Capacitatea Ucrainei de a se apăra este subimnată

Putin și-a redistribuit cea mai mare parte a forței de luptă pentru a-și concentra focul asupra Donbasului unde, după cele mai recente estimări ale serviciilor de informații occidentale, rușii se bucură în sfârșit de un oarecare succes.

În timp ce forțele ucrainene continuă să opună rezistență, eforturile lor sunt îngreunate de lipsa de echipamente și provizii. Iar comandanții ucraineni susțin că mare parte din echipamentele promise de liderii occidentali nu s-au concretizat până acum.

Furnizarea de arme Ucrainei în mijlocul unui conflict nu va fi niciodată ușoară. Cu toate acestea, având în vedere că Kievul a avertizat că Rusia se mobilizează pentru o ofensivă majoră în Donbas și are nevoie disperată de arme pentru a respinge înaintarea Rusiei, eșecul de a aduce suficient armament în prima linie subminează serios capacitatea Ucrainei de a se apăra.

Înfrângerea Rusiei nu este garantată

De asemenea, acum unii se întreabă dacă nu cumva, după succesiunea de eșecuri pe pe care le-a suferit Rusia în primele faze ale conflictului, Occidentul riscă să fie satisfăcut de eventualul rezultat al acestui război, considerând că Putin are șanse mici de a ieși învingător. O înfrângere a Rusiei nu este în niciun caz garantată.

Succesele obținute de forțele ruse în regiunea Donbas, împreună cu hotărârea lui Putin de a continua ofensiva cu orice preț, înseamnă că trebuie luată în serios posibilitatea unei victorii a Rusiei, mai ales ceea ce privește ocuparea estului Ucrainei.

Iar dacă Putin își atinge scopul de a „elibera” acea parte a Ucrainei, s-ar putea ca nimic să nu-l mai împiedice să-și regrupeze forțele și să lanseze o nouă ofensivă pentru a captura restul țării.

Evitarea unei crize alimentare globale cauzată de blocarea Mării Negre

Presiunea necruțătoare cu care se confruntă forțele ucrainene sugerează că acest conflict s-ar putea transforma într-un război de uzură îndelungat, unul în care Kievul va avea nevoie de tot ajutorul din partea Occidentului pentru a preveni ceva ce pare de neconceput: Putin să declare victoria.

O altă prioritate a Occidentului trebuie să fie evitarea unei crize alimentare globale cauzată de blocarea Mării Negre de către Rusia. Aproximativ 10 milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în silozurile din Ucraina.

Până acum, planurile de a stabili un „coridor de protecție” prin Marea Neagră, care să permită reluarea transporturilor de cereale, nu s-au putut îndeplini din cauza preocupărilor că o astfel de mișcare ar putea duce la implicarea navelor de război NATO într-o confruntare directă cu marina rusă. Iar refuzul Turciei de a permite navelor militare să treacă prin Bosfor reprezintă o altă îngrijorare.