Turcia continuă să insiste cu blocarea Suediei şi Finlandei, cele două ţări nordice care doresc să adere la NATO.

Turcia cere schimbarea legislaţiei în Suedia şi Finlanda, pentru a-şi da acceptul privind aderarea la NATO

Marţi, 31 mai, şeful dipomaţiei de la Ankara a transmis că cele două ţări trebuie să îşi modifice legislaţia pentru a putea deveni parte a Alianţei Nord-Atlantice.

Dacă acest lucru nu se va întâmplă, Turcia îşi va folosi dreptul de veto, a precizat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, potrivit Reuters.

Încă din data de 13 mai, Turcia protestează faţă de intenţia Suediei şi Finlandei de a adera la NATO. Motivul invocat: acestea acceptă pe teritoriul lor persoane legate de grupări considerate teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

O altă critică venită de la Ankara este faptul că cele două ţări nordice au sistat exporturile de armament către Turcia în 2019.

Şeful diplomaţiei turce a reluat cererile lui Recep Tayyip Erdogan către cele două ţări nordice

Poziţia ministrului turc de Externe nu reprezintă însă o noutate, el repetând declaraţiile făcute deja de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Acesta a pretins Suediei şi Finlandei să înceteze sprijinul pentru PKK şi alte grupări, să interzică organizarea oricăror evenimente ale acestora, să îi extrădeze pe cei urmăriţi de Turcia pentru acuzaţii de terorism, să sprijine operaţiunile militare şi antiteroriste ale forţelor turce şi să elimine restricţiile asupra exporturilor de armament.

„Cererile noastre sunt imposibile? Nu. Vrem să înceteze sprijinul pentru terorism. (…)

Ei pun problema aşa: ‘Deoarece suntem departe de regiunile cu terorism, legile noastre sunt concepute în acest mod’. Ei bine, atunci trebuie să le schimbaţi.

Ei spun că o organizaţie teroristă poate organiza evenimente şi îşi poate flutura zdrenţele. Atunci trebuie să vă schimbaţi legile”, a afirmat Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se ocupă de problemă şi a propus un dialog între Turcia, Suedia şi Finlanda la Bruxelles, confirmă ministrul turc de Externe.

El adaugă însă că nu vede sensul unui astfel de dialog înainte de a primi răspunsuri la cerinţele formulate în scris: „Trebuie să există lucruri concrete de discutat.”

Reamintim că o extindere a NATO trebuie aprobată de toate cele 30 de state membre.

Turcia este membră a NATO de 70 de ani şi deţine a doua cea mai mare armată din Alianţă, după Statele Unite.