Într-o declarație pentru Reuters, un diplomat a anunțat că în cursul zilei de miercuri va fi oganizată o reuniune de urgență a Consiliului guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Potrivit sursei citate, punctul de pe ordinea de zi va fi „implicațiile în materie de siguranță, securitate și garanții ale situației din Ucraina„. La rândul său, un alt diplomat a declarat pentru sursa citată că reuniunea a fost convocată de Canada și Polonia, care sunt membre ale consiliului format din 35 de națiuni, la cererea Ucrainei, care nu face parte din consiliu.

O reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Mariano Grossi. Acesta a anunțat că este foarte îngrijorat de situația din Ucraina. Totodată, el a cerut tuturor părților să se abțină de la acțiuni care ar putea pune în pericol securitatea materialelor și instalațiilor nucleare.

La rândul său, ministrul britanic de externe Liz Truss a anunțat că va face presiuni cât de mari poate pentru adoptarea de noi măsuri împotriva Rusiei, în special în ceea ce privește întreruperea livrărilor de petrol și gaze naturale, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din grupul G7 relatează Reuters.

Marea Britanie vrea mai multe sancțiuni pentru Rusia

El a mai menționat că lucrurile nu se vor termina aici, în contextul în care Rusia nu are în plan să se oprească.

„Nu se termină aici”, a declarat Truss pentru Times Radio, referindu-se la măsura Occidentului de a bloca accesul anumitor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Oficialul britanic a mai adăugat că a avut o întâlnire cu omologii săi din G7 în acest sens.

„Am o întâlnire astăzi cu omologii mei din G7 și voi face presiuni pentru o mai mare înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, în special în ceea ce privește accesul la petrolul și gazele rusești”, a spus ea, avertizându-i pe liderii ruși că ar putea fi urmăriți penal pentru crime de război.

Amintim faptul că țările G7 i-au reproşat deja preşedintelui rus Vladimir Putin invazia Ucrainei, în pofida eforturilor diplomatice ale Occidentului de a preveni un război. Totodată, Japonia s-a alăturat Statelor Unite şi Uniunii Europene în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei.

De menționat este faptul că G7 reprezintă cele mai importante economii democratice și este format din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.