Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că cooperarea dintre Moscova și Berlin a fost perturbată de exploziile din septembrie 2022 care au afectat gazoductele Nord Stream. Gazoductele pompau gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică.

Exploziile de la Nord Stream au perturbat relațiile Rusiei cu Germania

Putin a făcut acest comentariu în timp ce accepta acreditările a peste 20 de noi ambasadori străini în Rusia. Ceremonia de la Kremlin a inclus ambasadorii Germaniei și Marii Britanii, transmite Reuters.

„Starea actuală înghețată a relațiilor (Germaniei) cu Rusia – și nu este la inițiativa noastră, vreau să subliniez – este neprofitabilă. Este neprofitabilă atât pentru noi, cât și pentru voi, dar mai ales, din punctul meu de vedere, pentru Germania”, a declarat Putin.

„Energia a fost întotdeauna un domeniu atractiv de cooperare bilaterală”, a spus el. „Această cooperare a fost literalmente întreruptă de sabotajul asupra conductelor Nord Stream”.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru exploziile conductelor. Toate aceste țări au negat însă orice implicare.

De asemenea, Putin a declarat luni că speră ca relațiile dintre Moscova și Londra să se îmbunătățească.

„Să sperăm că situația se va schimba în bine în interesul celor două țări și popoare ale noastre”, a declarat Putin.

Relațiile Rusiei cu țările occidentale se află la cel mai scăzut nivel din adâncurile Războiului Rece, după decizia lui Putin din februarie 2022 de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina. Atacul a determinat sancțiuni economice occidentale de amploare.

Vladimir Putin, vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită

Pe de altă parte, președintele rus va vizita săptămâna aceasta Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Vizita anunțată are loc după ce grupul OPEC+ de producători de petrol, din care fac parte toate cele trei țări, a convenit joia trecută asupra unor reduceri voluntare ale producției în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi.

Piețele au reacționat cu scepticism la acest acord. Există îndoieli legate de faptul că reducerile voluntare vor fi puse în aplicare în totalitate. Prețul petrolului a scăzut cu 2% săptămâna trecută după anunț și a continuat să scadă luni. Țițeiul Brent a scăzut cu aproape 0,6%, la 78,45 dolari, la ora 1709 GMT.

Cifra de 2,2 milioane de barili pe zi a inclus o prelungire a reducerilor voluntare saudite și rusești existente de 1,3 milioane de barili pe zi.

Vladimir Putin va merge mai întâi în Emiratele Arabe Unite. Apoi va ajunge în Arabia Saudită, unde negocierile vor avea loc în principal cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.