Într-o discuţie la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în cursul zilei de vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat folosirea de către Ucraina a unor drone militare turce. Armata ucraineană a utilizat în octombrie o dronă turcă de tip Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi, relatează AFP.

Președintele rus consideră că folosirea de către forţele ucrainiene a unor drone turceşti, de tip Bayraktar, care au efectuat un tir, în octombrie, împotriva unor separatişti proruşi – reprezintă o „provocare”.

Putin critică politica Kievului

De asemenea, Vladimir Putin a denunţat „politica distrugătoare” a Kievului care vizează, în opinia sa, „să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt războiului în estul separatust al Ucrainei, dar a căror parte politică nu a fost aplicată nciodată.

Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, în această convorbire la telefon, asupra „necesităţii ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, anunţă într-un comuncat Kremlinul.

Aceste declaraţii intervin în toiul unor tensiuni între Rusia şi Ucraina, în timp ce Moscova este acuzată de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale ofensive.

Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză, în schmb, Kievul de pregătirea unei „aventuri militare” împotrva separatiştilor proruşi în Donbas.

Atacul cu dronă, criticat și de Franţa şi Germania

Armata ucraineană a folosit, la sfârşitul lui octombrie, o dronă de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2, pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi. Acest tir a fost criticat atât de către Rusia, cât şi de către Franţa şi Germania, mediatori în procesul de pace în estul Ucrainei.

Folosirea unor drone de luptă în anumite conflicte recente – precum războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020 – a permis o înclinare a balanţei în raportul de forţe.

Ucraina luptă din 2014, în Donbas (est), împotriva unor separatişti proruşi, un război civil soldat cu peste 13.000 de morţi.