„Faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, a spus povestea despre eroii noștri este văzut ca o rușine de mass-media pro-Kremlin”, consideră Moscow Times.

Komsomolskaya Pravda scrie că există suspiciuni că acest serial este folosit de concurenții companiei de stat Rosatom pentru a afecta imaginea Rusiei ca putere nucleară.

„O caricatură, care nu spune adevărul”, scrie Argumenty i Fakty, un ziar popular printre cei vârstnici.

„Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!”, spune Stanislav Natanzon, vocea principală a unuia dintre principalele canale de știri ale țării, Rossia 24.

„HBO greșește când sugerează că autorităților sovietice le-a fost frică să-și recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile” a afirmat Stanislav Natanzon.

„Dacă anglo-saxonii spun ceva despre ruși, atunci cu siguranță asta nu va corespunde adevărului”, a spus comentatorul ultra-sovietic Anatolie Vasserman.

Ca răspuns, canalul NTV din Rusia a anunțat că va realiza propria versiune a serialului „Cernobîl”.

„O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații ale inamicului a fost prezente în stație „, a spus regizorul filmului, Alexei Muradov.

„Faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, ne vorbește despre eroii noștri rămâne o sursă de rușine, cu care, evident, mass-media pro-Kremlin nu poate trăi. Și acesta este motivul real pentru care serialul „Cernobîl” de la HBO este considerat vinovat”, a conchis Moscow Times.

Chernobyl este un serial de televiziune anglo-american, genul „dramă istorică”, care ilustrează dezastrul de la Cernobîl. Chernobyl dramatizează „povestea adevărată a uneia din cele mai mari catastrofe create de om din istorie și povestește despre curajul bărbaților și femeilor care s-au sacrificat pentru a salva Europa de la un dezastru inimaginabil. Serialul se concentrează pe subiectul sfâșietor al dezastrului nuclear care s-a produs în Ucraina Sovietică în aprilie 1986, dezvăluind cum și de ce s-a întâmplat și narând poveștile șocante, remarcabile, ale eroilor care au luptat și au murit”