Directorul CIA, William Burns, a fost prezent la Fundaţia Ditchley din Marea Britanie, unde a vorbit despre invazia Rusiei în Ucraina. Astfel, acest a subliniat că provocarea geopolitică este „cea mai acută la adresa ordinii internaţionale de astăzi”.

Războiul a fost un eşec strategic pentru Moscova

De asemenea, acesta a spus că războiul a fost un „eşec strategic” pentru Moscova, care a expus slăbiciunile militare ale Rusiei, a dat o lovitură economiei sale şi a încurajat extinderea şi consolidarea NATO.

„Nemulţumirea faţă de război va continua să roadă liderii ruşi (…) Această nemulţumire creează o oportunitate unică pentru noi, cei de la CIA”, a declarat William Burns, conform AFP.

„Nu o vom lăsa să treacă”, a adăugat el, subliniind că CIA a postat recent un mesaj pe Telegram în care le explică ruşilor cum să ajungă la agenţia americană prin intermediul dark web.

Revolta mercenarilor Wagner a scos la iveală slăbiciuni evidente în poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin

Cu o săptămână mai devreme, revolta mercenarilor Wagner, condusă la 24 iunie de şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin, a scos la iveală slăbiciuni evidente în poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul Wagner a contestat în mod deschis motivele intervenţiei militare, afirmând că „războiul a fost necesar pentru ca un grup de ticăloşi să fie promovat”.

„Impactul acestor cuvinte şi acţiuni va fi resimţit pentru o perioadă de timp, servind ca o amintire dură a efectului distructiv al războiului lui Putin asupra propriei societăţi şi a regimului său”, a afirmat directorul CIA.

Directorul CIA nu a făcut nicio menţiune despre recenta sa călătorie în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informaţii şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în iunie, cu puţin timp înainte de rebeliunea eşuată a lui Prigojin.

Totodată, directorul CIA a vorbit și despre China. El a avertizat cu privire la „intensificarea represiunii în interiorul ţării şi la agresivitatea (n.red. preşedintelui chinez) faţă de străini”.

William Burns a declarat că CIA a creat un centru de misiune axat pe China şi că a dublat bugetul global care a fost alocată acestei puteri asiatice.