Clasamentul celor mai bogate femei din Rusia a suferit o schimbare chiar la vârf, după ce Tatyana Bakalchuk, fondatoarea şi proprietara Wildberries, cel mai mare retailer online din Rusia şi fosta URSS, a detronat-o pe Yelena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei, Yuri Luzhkov, care a ocupat această poziţie timp de un deceniu, transmite AFP.

Putin are concurență serioasă

Averea Tatyanei Bakalchuk, 44 de ani, a ajuns la 1,4 miliarde de dolari, depăşind-o pe cea a Yelenei Baturina, 56 de ani, evaluată la 1,2 miliarde de dolari, a anunţat joi ediţia din Rusia a revistei Forbes.

Povestea de succes a Tatyanei Bakalchuk este una inedită în mediul economic din Rusia, unde marile averi au fost făcute într-un mod mai mult sau mai puţin legal după prăbuşirea URSS şi deseori s-au bazat pe materii prime şi corupţie.

Wildberries a fost înfiinţat în anul 2004 de cuplul Vladislav şi Tatyana Bakalchuk. Atunci, Tatyana nu avea mici măcar 30 de ani şi în perioada în care era în concediu de maternitate a constatat că are probleme în a face cumpărături cu şi pentru un nou născut. Specializat pe îmbrăcăminte, Wildberries propune clienţilor săi livrarea la domiciliu sau la puncte de livrare echipate cu cabine de probă. În 2019, Wildberries a realizat o creştere de 88% a cifrei de afaceri până la 223,5 miliarde de ruble (3,2 miliarde de euro la cursul de schimb actual). Anul acesta, grupul şi-a făcut intrarea pe piaţa europeană odată cu debutul activităţilor în Polonia.

Potrivit Forbes, în 2019, averea Tatyanei Bakalchuk a crescut cu 400 milioane de dolari până la 1,4 miliarde de dolari în timp ce averea Yelenei Baturina a rămas neschimbată la 1,2 miliarde de dolari. Aceasta din urmă a fost timp de mai mulţi ani singura femeie miliardar din Rusia, fiind în fruntea unui imperiu industrial şi imobiliar. Timp de 20 de ani, când soţul său Yuri Luzhkov a fost primarul Moscovei, Yelena Baturina a fost în fruntea unui dezvoltator imobiliar care s-a ocupat de o mare parte din şantierele majore din capitala Rusiei, conform Agerpres.