Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran – contract extrem de criticat de către statele occidentale şi de Israel – după ce ONU a impus sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări.

În 2007, Rusia şi Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete şi a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicţia de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Totuşi, la începutul lui 2015, Moscova şi Teheranul au semnat un protocol de acord privind întărirea 'cooperării militare bilaterale pe fondul intereselor comune', cu prilejul unei vizite în capitala iraniană a ministrului apărării Rusiei, Serghei Şoigu. Rusia a propus totodată Iranului să-i furnizeze sistemul Antey-2500, o nouă versiune, îmbunătăţită, a sistemului S-300. (Sursa: Agerpres)