Vladimir Putin a pierdut războiul! Un cunoscut istoric moldovean explică tot: Se simte ca un urs încolțit

Într-un interviu oferit pentru gândul.ro, istoricul din Republica Moldova spune că Vladimir Putin are nevoie de o victorie răsunătoare în Ucraina, pentru a încerca să își justifice atrocitățile. De asemenea, Ion Mischevca este de părere că liderul de la Kremlin a pierdut deja războiul.

Întrebat care crede că sunt planurile președintelui Rusiei, analistul politic a spus ”în Ucraina nu este doar un conflict militar, ci o invazie, un război declanșat de Rusia. Altminteri, riscăm să cădem în capcana propagandei moscovite, care denumește eufemistic agresiunea militară din Ucraina drept „operațiune specială”.

”Să nu uităm că și Hitler și-a denumit atacul asupra Uniunii Sovietice drept „operațiunea Barbarossa” sau „debolșevizare”, dar aceasta era o invazie în toată regula. De altfel, similitudinile dintre Rusia putinstă și Germania nazistă sunt izbitoare. El nu a crezut că ucrainenii vor opune o rezistență atât de dârză și chiar a sperat la un blitzkrieg, fără prea mari pierderi. Mai mult, el se aștepta că trupele rusești vor fi primite cu pâine și sare de populația rusofonă din estul și sudul Ucrainei.

Dar oricât de rusofili ar fi fost unii ucraineni, atunci când te atacă cineva, afinitățile cu agresorul dispar. Or, bombele și rachetele care au distrus blocuri de locuit, grădinițe și spitale nu și-au ales victimele după etnie, limba vorbită sau afinități politice.

De altfel, cred că Putin era convins că va putea replica succesul anexării Crimeei și va crea una sau mai multe regiuni separatiste, după modelul celor din Donbas”, a declarat istoricul pentru sursa anterior citată.

Proiectul ”Novorossia”, fezabil pentru Vladimir Putin

Istoricul de la Chișinău a mai spus ”proiectul ”Novorossia” nu este nou, dar noutatea constă în faptul că i se părea fezabil. După ce Kievul a dejucat mișcările secesioniste din Odesa, în 2015 fiind reținuți mai mulți provocatori, care au autoproclamat „Rada Basarabeană”, dictatorul de la Kremlin a înțeles că trebuie să intervină, inclusiv militar, dacă vrea ca Ucraina să nu iasă din sfera de influență a Rusiei”.

”Dar pentru că planul de acasă nu coincide cu cel din târg, Putin deja a pierdut ireversibil Ucraina. Ceea ce încearcă să facă acum este să nu piardă și (puterea în) Rusia. De aceea este capabil să facă una cu pământul Ucraina. De fapt, el nu mai luptă cu soldații sau cu conducerea de la Kiev, ci cu poporul ucrainean”, este de părere Ion Mischevca.

În cadrul interviului acordat pentru sursa anterior citată, analistul politic de peste Prut spune că ”Putin nu vrea „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei, ci dispariția ei ca stat. A și spus-o în discursul prin care a anunțat „operațiunea militară specială”.

”Potrivit lui, Ucraina a fost creată de Lenin prin ciopârțirea altor state, ceea ce este parțial adevărat. Dar un adevăr spus pe jumătate tot este minciună, pentru că sovieticii au anexat teritoriile și le-au oferit ucrainenilor, nu invers”, a declarat acesta.

Care sunt obiectivele liderului de la Kremlin

Întrebat care este, de fapt, obiectul lui Vladimir Putin, istoricul a declarat că este greu să își dea cu părere asupra acestui subiect, însă a precizat că obiectivele sale sunt foarte clare, făcând referire la scindarea și federalizarea Ucrainei.

”De fapt, el a declarat de nenumărate ori că „destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”. S-ar putea să-și fi dorit un soi de refacere a Uniunii Sovietice, dar înlocuind comunismul cu (neo)nazismul rusesc. Oricum, aceste ideologii toalitare de stânga sunt două fețe ale aceleiași monede…Putin se simte ca un urs încolțit și cel puțin cu orgoliul rănit. Armata sa nu s-a dovedit a fi atât de invincibilă pe cât părea, iar sancțiunile economice ale Occidentului sunt cu mult mai devastatoare decât credea. Dar asta îl face și mai periculos”, explică Ion Mischevca.

Temerile cresc în Occident

Istoricul a mai fost întrebat dacă Europa de Vest și de Est ar trebui să aibă motive serioase de îngrijorare având în vedere planurile liderului de la Kremlin, iar istoricul a răspuns ”cu toții avem motive de îngrijorare”, subliniind că aceste temeri ”cresc proporțional cu scăderea distanței până la epicentrul războiului”.

”Totuși, cred că statele membre NATO sunt într-o situație net avantajoasă față ce cele din afara Alianței. În schimb, Vestul are de cules roadele politicilor sale duplicitare. După atâția ani în care a cochetat cu Moscova, s-a făcut dependentă de gazul rusesc prin construcția conductei Nord Stream 2, acum Uniunea Europeană trebuie să-și taie craca de sub picioare. Sancțiunile economice lovesc nu doar Rusia, ci și statele UE. Gândiți-vă cum vor achita europenii pentru gazul rusesc, după ce mai multe bănci din Rusia au fost excluse din sistemul SWIFT. Nemaivorbind despre renunțarea la o imensă piață pentru produsele din UE. Nu în zadar, francezii de la Renault continuă să exporte în Rusia, în pofida unei poziții „unitare” afișate de Bruxelles. Pentru că, nu-i așa, interesul poartă fesul, iar dinții sunt mai scumpi ca părinții…”, a declarat acesta.