Mai mult, marchează începutul unei noi ere și a unui viitor pentru Rusia, care nu pare deloc roz, scrie analistul politic Ivan Preobrazhenski într-un comentariu publicat de Deutsche Welle. 

Până în luna februarie a acestui an, amintirea victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial era fundamentul identității ruse. Fiecare sondaj de la sfârșitul anilor 1990 au demonstrat importanța acestei victorii în conștiința rușilor.

Nu este o coincidență faptul că regimul Vladimir Putin a transformat amintirea acelei victorii în cea mai importantă narațiune unificatoare care suda societatea rusă. A fost transformată într-un fel de religie și a fost susținută de majoritatea rușilor.

Putin a început să sape la temelia acestui simbol care îi unea pe ruși

Sacrificiile din Al Doilea Război Mondial sunt comemorate an de an grație inițiativei „Regimentul Nemuritor”. Inițial a fost o idee născută în sânul societății ruse, ca o alternativă la patosul victoriei statului și la lozinci precum „o putem face din nou”.

Cu toate acestea, propaganda de stat a cooptat rapid inițiativa civică. În Rusia de astăzi, este cel mai important simbol al amintirii victoriei asupra Germaniei naziste. În acest sens, societatea rusă a fost până acum alături de propaganda Kremlinului. Dar, în februarie, Dar, în februarie, Putin a început să sape la temelia acestui simbol care îi unea pe ruși.

Trupele ruse din Ucraina nu bombardează doar Harkovul și Odesa, ci iau cu asalt și Herson. Bombardează și Memorialul Holocaustului Babîn Iar, din capitala ucraineană, și trag asupra tancurilor care încă stau pe piedestaluri în orașele ucrainene, în amintirea celui de-al Doilea Război Mondial. Unii l-ar considera un atac metaforic asupra memoriei victimelor din cel de-al Doilea Război Mondial și asupra veteranilor care au supraviețuit naziștilor și care acum nu-și pot părăsi casele pentru că se află sub bombardamentul rusesc.

”Rusia imperială” a lui Putin

Indiferent cum se va încheia războiul de agresiune al președintelui Vladimir Putin, ucrainenii și rușii care se opun invaziei au acum un război propriu: „Marele Război Patriotic Ucrainean”, așa cum este denumit. Acest război va împărți de-acum istoria în „înainte” și „după” război.

Acesta, și nu un alt conflict, cum ar fi războiul împotriva Georgiei din 2008 sau anexarea Crimeei în 2014, va marca nu doar sfârșitul perioadei post-sovietice, ci și al „regiunii post-sovietice” în sine. Acum, există „Rusia imperială” și țările care au reușit să se elibereze de ea.

După ce a reuşit să-şi păstreze imaginea de „cea mai importantă democraţie” din regiunea post-sovietică datorită înfrângerii tentativei de lovitură de stat de la Moscova, din 1991, Rusia a devenit acum o „închisoare a popoarelor”, cum era numită Uniunea Sovietică.

Schimbările nu vor fi resimțite imediat de toți. O nouă eră a început în Ucraina în februarie, dar mulți ruși preferă încă să bage capul în nisip. Dar și rușii sunt în pragul unei „noi ere”: una care inevitabil îi va lovi puternic cu sancțiunile occidentale și contra sancțiunile Rusiei, cu creșterea inevitabilă a prețurilor la alimente, cu lipsa unor bunuri și inflație galopantă.

Iar dacă poporul rus va începe să fie nemulțumit de toate acestea și va ieși în stradă, protestând, poliția și garda națională îi vor aștepta.

Noua Rusie a lui Putin

Rușii vor avea o „nouă Rusie a viitorului”, dar aceasta pare departe de a fi una roz. Acum este evident că Putin a avut o viziune clară pentru Rusia.

Acum, majoritatea rușilor se află într-o țară care nu seamănă deloc cu cea pe care o știau: cu cenzură militară și tot mai izolată de restul lumii. Fundamentul identității naționale ruse, victoria asupra fascismului, a fost făcut țăndări de lansatoarele de rachete care bombardează Ucraina. Rusia se îndreaptă către un conflict social, iar Putin a rupt barajul final.