Subalterna lui Vladimir Putin, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova, a anunțat că șefii instituțiilor media americane din Moscova sunt convocați luni la o întâlnire, pentru a-i notifica cu privire la măsurile ce vor fi luate ca răspuns la restricțiile americane împotriva presei ruse.

„Dacă activitatea presei ruse – operatori și jurnaliști – nu este normalizată în Statele Unite, vor urma în mod inevitabil cele mai severe măsuri”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.

„În acest scop, luni, 6 iunie, șefii birourilor de la Moscova ale tuturor redacțiilor americane vor fi invitați la centrul de presă al Ministerului rus de Externe pentru a le explica consecințele liniei ostile a guvernului lor în sfera mass-media. Așteptăm cu nerăbdare acest lucru”, a adăugat ea.

Rusia acuză Occidentul că a impus restricții nedrepte

Rusia a acuzat țările occidentale că impun restricții nedrepte asupra presei sale din străinătate, inclusiv interdicții asupra unor instituții de presă susținute de stat.

Luna trecută, oficialii ruși au adoptat un proiect de lege care conferă procurorilor puterea de a închide birourile media străine din Moscova dacă o țară occidentală a fost „neprietenoasă” față de presa rusă.

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva unor posturi de televiziune rusești de stat, despre care spune că au răspândit dezinformări pentru a susține războiul Rusiei în Ucraina.

Întrebat despre convocarea birourilor media americane la Moscova, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sprijină accesul la mass-media și la internet pentru ruși, care sunt supuși cenzurii de către propriul guvern.

„Kremlinul este angajat într-un asalt total asupra libertății presei, a accesului la informații și a adevărului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Moscovei.

Jurnaliștii din Rusia pot primi până la 15 ani de închisoare

De la invadarea Ucrainei în februarie, Rusia a luat măsuri drastice împotriva acoperirii mediatice a conflictului, introducând pedepse de 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii care răspândesc intenționat știri „false” despre ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Legea a determinat unele publicații occidentale să își retragă jurnaliștii din Rusia. Alte organizații occidentale, inclusiv Reuters, au rămas în țară și continuă să relateze.

Rusia spune că este angajată într-o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” Kievul.

Ucraina și aliații consideră că acesta este un pretext nefondat pentru un război care a ucis mii de oameni, a distrus orașe și a forțat peste 6 milioane de persoane să fugă în străinătate, relatează Reuters.