Vladimir Putin, ordin de confiscare a activelor americane

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi, 23 mai 2024, un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor cauzate Rusiei de sancţiunile impuse de SUA. Decretul prezidențial prevede confiscarea activelor americane pentru a acoperi pierderile suferite de Rusia. Autorităţile ruse vor identifica proprietăţile americane, inclusiv titlurile de valoare, ce ar putea fi folosite pentru despăgubiri în cazul confiscării activelor ruseşti îngheţate în SUA. Documentul a fost publicat joi pe portalul de informaţii juridice al Guvernului de la Moscova. El specifică că măsura vizează acţiunile, participarea la capitalul unor persoane juridice în Rusia şi drepturile de proprietate.

Începând cu momentul publicării sale, decretul reprezintă un răspuns la încercările Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile provenite din activele rusești înghețate în urma începutului războiului din Ucraina.

Conform decretului, o entitate rusă poate solicita unei instanțe din Rusia să determine dacă proprietatea sa a fost confiscată în mod nejustificat și să ceară despăgubiri. Instanța va dispune ulterior ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau proprietăți în Rusia, selectate dintr-o listă elaborată de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine. Printre activele susceptibile de confiscare se numără titlurile de valoare, participațiile la companii rusești, proprietățile imobiliare, activele mobile și drepturile de proprietate deținute de SUA.

Rusia deține o cantitate neglijabilă de proprietăți de stat americane

De săptămâni întregi, G7 (SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia) a purtat discuții despre modul cel mai eficient de a exploata activele financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Acestea includ principalele valute și obligațiunile guvernamentale, care au fost înghețate la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina.

În aprilie 2024, Dmitri Medvedev a admis că Rusia deține o cantitate neglijabilă de proprietăți de stat americane. Orice reacție a Rusiei va fi asimetrică, concentrându-se pe activele deținute de persoanele private.

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Multe dintre activele investitorilor străini, inclusiv persoane fizice și importante fonduri de investiții americane, sunt păstrate în conturi speciale de tipul C. Ele au fost introduse de Rusia imediat după trimiterea armatei sale în Ucraina și impunerea unor sancțiuni occidentale în februarie 2022.

Administrația Biden poate confisca activele rusești ținute în băncile din SUA

Banii din aceste conturi nu pot fi transferați din Rusia, fără aprobarea autorităților ruse. Casa Albă a adoptat o lege care permite Administrației Biden să confiște activele rusești ținute în băncile din SUA și să le transfere Ucrainei, o acțiune pe care Rusia o consideră ilegală.

„Moscova dispune de un amplu arsenal de măsuri politice şi economice pentru a răspunde unor decizii de acest tip. Nu vă îndoiţi nicio clipă că veţi simţi pe deplin eficienţa răspunsului nostru.

Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele naţionale, inclusiv prin acţiuni juridice”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, conform agenției de presă EFE.

Maria Zaharova
Maria Zaharova (SURSA FOTO: mid.ru)