Vladimir Putin a dat ordinul! Este asalt total în estul Ucrainei.

Vladimir Putin vrea să stăpânească Donbasul. Estul Ucrainei este, în aceste momente, scena unor lupte crâncene

Mai exact, marţi, forțele ruse au inițiat un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe din estul Ucrainei, situate de-a lungul unui râu.

Această luptă care ar putea determina succesul sau eșecul campaniei lui Vladimir Putin în inima industrială a Donbasului, notează agenţia Reuters.

Ruşii controlează deja trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, afirmă guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Europa Liberă.

„Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide acolo chiar acum”, a confirmat şi Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev.

Armata rusă înaintează din trei direcţii pentru a încercui Șievierodonețk şi Lysychansk

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Șievierodonețk, situat pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, situat pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă.

În încercarea de a le încercui, militarii ruşi înaintează din trei direcţii simultan.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk.

Totuşi, armata ucraineană rezistă eroic în Donbas. Marţi, 24 mai, militarii ucraineni ar fi respins nouă atacuri ruse în regiune.

În timpul confruntărilor, trupele Moscovei ar fi ucis cel puțin 14 civili, folosind avioane, lansatoare de rachete, artilerie, tancuri, mortiere și rachete. Reuters nu a putut verifica imediat informațiile.

Moscova susţine că încetineşte ofensiva în Ucraina

În tot acest timp, mnistrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, afirmă că Rusia îşi încetineşte ofensivă în Ucraina şi face acest lucru intenţionat.

Motivul: evacuarea civililor.

Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populaţiei civile, a transmis, marţi, Serghei Şoigu.