Un nou ordin vine de la Moscova. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Rusia. Potrivit sursei citate, Vladimir Putin a decis ca toate unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, să se întorcă în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent, transmite EFE.

“Unităţile din districtul militar Sud care şi-au încheiat participarea la exerciţiile tactice în poligoane din peninsula Crimeea se îndreaptă cu trenul către locurile de încartiruire permanentă”, a transmis miercuri dimineață, Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

În același timp, pe lângă anunțul făcut, Ministerul din Rusia a mai publicat și un clip video cu o coloană de echipament militar rusesc şi de trupe care părăsesc Crimeea.

În ciuda anunțului venit de la Moscova, ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat miercuri dimineață că ultimele evaluări privind ameninţările nu conţin “nimic neaşteptat” şi sunt concordante cu opiniile anterioare, transmite Reuters.

Mai exact, în cadrul unei intervenții televizate, Reznikov declara că forţele armate ucrainene continuau manevrele militare la nivel naţional, la care urmează să ia parte şi ataşatul militar al Belarusului, stat vecin aliat al Rusiei.

Pe de altă parte, acesta a dat asigurări Kievului că, dinspre teritoriul său, nu există niciun fel de ameninţare militară. Totodată, Reznikov a mai anunțat public și că va participa joi la o “reuniune virtuală” cu miniştrii apărării ai ţărilor NATO.

Ce spune Ucraina

Trebuie menționat faptul că anunțul venit din Rusia privind retragerea unităţilor care şi-au încheiat manevrele militare în Crimeea vine după ce, în urmă cu doar o zi, Duma de stat a Rusiei a adoptat două moțiuni pentru recunoașterea independenței regiunilor separatiste a Donețkului și Luhanskului.

După adoptare, moțiunile au fost trimise la Kremlin pentru a fi semnate de președintele Vladimir Putin, iar în cazul în care președintele Rusiei va semna moțiunile, acest lucru poate înseamna practic o declarație de război către Ucraina, scrie RFI.

Adoptarea moțiunilor s-a făcut cu votul a celor mai mari partide din Dumă. Mai exact, este vorba de partidul ”Rusia Unită” și Partidul Comunist din Rusia, și a însumat 351 de voturi dintr-un total de 450 de deputați. Astfel, o majoritate constituțională a legislativului rus s-a pronunțat pentru recunoașterea independenței celor două entități separatiste din estul Ucrainei. Pe de altă parte, republicile Donețkului și Luhanskului și-au declarat independența față de Kiev în 2016.

Totuși, încă există șanse ca lucrurile să se schimbe. Vladimir Putin poate salva însă situația dacă își dorește. Liderul Rusiei poate respinge sau poate semna moțiunile respective. Sursa citată subliniază faptul că aceste moțiuni nu au efect obligatoriu asupra lui Vladimir Putin, adăugând că ele reprezintă mai degrabă un apel legislativ pentru acțiune.