Trupe noi oferite lui Vladimir Putin de un lider. Cine ajută Kremlinul în războiul din Ucraina

Ramzan Kadîrov, liderul de la Groznîi, a anunțat joi dimineață că s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Kremlin și s-a oferit să trimită mai mulți luptători ceceni pentru a sprijini Moscova în conflictul de peste doi ani din Ucraina, potrivit Reuters.

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov. SURSA FOTO: kremlin.ru

Kadîrov, care conduce regiunea din Caucazul de Sud din 2007 ca loialist al Kremlinului, a postat o fotografie cu Putin și a declarat că au discutat despre probleme economice și perspectivele regiunii, invitându-l pe președinte să viziteze Cecenia.

El a afirmat că zeci de mii de luptători „bine antrenați și echipați, din rezervă” sunt pregătiți să lupte pentru Rusia în Ucraina, dacă va fi emis un astfel de ordin. Un total de 43.500 de soldați ceceni au servit deja în Ucraina, inclusiv 18.000 de voluntari, a adăugat el.

„Am transmis, de asemenea, dorinţele poporului nostru şi l-am invitat pe liderul nostru naţional să vină să viziteze Republica Cecenă”, a scris Kadîrov.

Kadîrov neagă că ar fi bolnav

Dictatorul cecen, despre care circulă zvonuri insistente că ar fi bolnav, a negat în repetate rânduri aceste speculații și, ca dovadă, a postat ostentativ fotografii în care apare făcând exerciții fizice și conducând întâlniri.

Separatiștii ceceni au purtat două războaie împotriva armatei ruse după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, războaie care s-au soldat cu distrugeri masive și numeroase victime.

Putin i-a oferit lui Kadîrov o marjă largă de manevră pentru a conduce regiunea majoritar musulmană după bunul plac, în schimbul menținerii stabilității și loialității acesteia. Tatăl său, Ahmad Kadîrov, care a luptat împotriva rușilor în primul război cecen, a schimbat tabăra în cel de-al doilea război, înainte de a fi asasinat de islamiștii ceceni în 2003, la Groznîi, în timpul paradei de Ziua Victoriei.

Americanii scriu că Putin vrea insula suedeză Gotland!

Președintele rus Vladimir Putin are în vizor insula Gotland din Marea Baltică, un teritoriu de o importanță strategică pentru NATO, a avertizat miercuri comandantul-șef al armatei din Suedia, generalul Micael Bydén, potrivit Politico.

Avertismentul vine după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat un plan de extindere a granițelor apelor teritoriale rusești în Marea Baltică.

Gotland, cea mai mare insulă din Suedia, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice, între Stockholm și enclava rusă Kaliningrad, fiind comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american, Rhode Island.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți un plan de extindere a apelor teritoriale ale țării în Marea Baltică, în apropiere de granița maritimă cu Lituania și Finlanda, stârnind îngrijorări internaționale.

Documentul, care a fost ulterior șters de pe internet, propunea actualizarea coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care au ieșire și Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Proiectul menționa în mod specific zona de est a Golfului Finlandei, precum și apele adiacente porturilor Baltiysk și Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania. Acesta adăuga că, în cazul aprobării propunerii, ar modifica frontiera maritimă a Rusiei și hărțile de navigație, ultima actualizare a acestora datând din ianuarie 1985.

Ministerul rus al Apărării preciza că stabilirea coordonatelor frontierei din 1985 s-a făcut pe baza unor hărți maritime din mijlocul secolului al XX-lea, care nu mai corespund pe deplin coordonatelor topografice actuale.

„Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin” „Sunt sigur că Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Byden, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, pentru RND.

„Dacă Rusia preia controlul și sigilează Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieții noastre – în Suedia și în toate celelalte țări riverane Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru”, a declarat Byden. „Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta îi îngrozește pe membrii NATO”, a adăugat acesta.