Vladimir Putin a acceptat! Anunţul dimineţii de la Kremlin. Cine l-a convins

Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei discuții telefonice cu președintele francez și cu cancelarul german, că este dispus să ajute în ceea ce privește exportul de cereale.

În urma acestor discuții, Kremlinul a trimis și un comunicat de presă în care spune că ”Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră”.

Discuția telefonică a avut loc în contextul în care există temeri legate de o criză alimentară gravă, cauzată de războiul din Ucraina.

Președintele Federației Ruse a ținut să reitereze că dificultățile legate de livrările de alimente nu au fost provocate de războiul din Ucraina, ci de ”o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile împotriva Rusiei”.

Tensiunile de pe piața agricolă ar putea scădea

Dacă livrările de cereale și de produse agricole din Rusia ar începe să crească, atunci tensiunile de pe piața agricolă internațională s-ar diminua, spune președintele Rusiei, care a cerut, încă o dată, ridicarea sancțiunilor impuse țării.

Amintim că Ucraina este un mare exportator de cereale, în special de porumb și de grâu. Țara condusă de Volodimir Zelenski spune că producția agricolă este blocată din cauza războiului, scrie presa internațională.

Rusia este și ea un mare exportator agricol, însă nu poate vinde grânele și cerealele din cauza sancțiunilor impuse de Occident și de către Statele Unite ale Americii (SUA), cele care vizează sectoarele financiar și logistic.

Cele două țări beligerante produc o treime din grâul la nivel global, în timp ce războiul început la data de 24 februarie nu afectează numai Ucraina, ci și echilibrul alimentar mondial.

Astfel, au apărut temeri cu privire la o criză alimentară gravă care va afecta, în mod special, țările mai sărace.

Viitoarea recoltă de grâu din iulie va fi un test important

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), se așteaptă ca recolta din Rusia și Ucraina să contribuie cu 57,5 milioane de tone de grâu la comerțul mondial cu grâu.

În prezent, se estimează că exporturile de grâu sunt cu 6,5 milioane de tone metrice mai mici decât înainte de conflict, adică aproximativ 3% din grâul comercializat la nivel mondial.

Conflictul este cauza insecurității alimentare. Pe fondul impactului combinat al pandemiei de coronavirus, al războiului civil și al schimbărilor climatice, ONU afirmă că, în decurs de câțiva ani, numărul persoanelor care „mărșăluiesc spre foamete” a crescut de la 80 de milioane la 323 de milioane, iar 49 de milioane sunt expuse riscului de foamete în 43 de țări, scrie Forbes.