Ofertă de nerefuzat din partea lui Putin. Asia a devenit acum cel mai mare client al petrolului rusesc

Potrivit Bloomberg, un volum record de ţiţei rusesc este acum încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte țări au restricţionat importurile.

Între 74 de milioane și 79 de milioane de barili de țiței rusesc s-au aflat în tranzit și în depozite plutitoare în ultima săptămână, o cantitate dublă față de cele 27 de milioane de barili transportată înainte de invazia Ucrainei. Asia a depășit astfel Europa, devenind cel mai mare cumpărător de țiței din Rusia, iar acest decalaj urmează să se extindă în luna mai, potrivit companiei Kpler de date și analize.

India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de reduceri

Datele arată cum s-a modificat comerţul energetic global în timpul acestui război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, obligând Moscova să caute cumpărători în Asia, scrie Bloomberg.

India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând acum de reducerile mari. „Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivați economic, iar SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile de ţiţei rusesc ale Indiei, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.

Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia – India şi China – au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.

Volumul de țiței transportat pe mare se va extinde cu 45 de milioane, până la 60 de milioane de barili

Volumul de țiței transportat pe mare se va extinde cu 45 de milioane până la 60 de milioane de barili din cauza comerțului maritim crescut al Rusiei cu Asia, dacă Uniunea Europeană va ajunge la un acord privind eliminarea treptată a tuturor importurilor din Rusia până la sfârșitul acestui an, declara recent consultantul în industrie FGE.

În timp ce SUA și Marea Britanie au interzis din primul moment importurile de țiței rusesc, și Uniunea Europeană a făcut pași similari în aceeași direcție.

De la interzicerea importurilor, a existat o schimbare în modul în care funcționează piețele petroliere globale, analiştii anticipând că cele 2,5 miliarde de barili de țiței care se îndreptau până acum către UE nu-și vor mai găsi un client. „Vom asista la o schimbare structurală pe piața mondială a petrolului, în sensul că Europa nu mai depinde de energia rusă”, a declarat Caroline Bain, economist la firma de cercetare economică din Londra Capital Economics.

„Este o schimbare permanentă, nu un răspuns temporar”, a menționat ea.

Ofertă de nerefuzat pentru statele asiatice

Dar, în timp ce statele occidentale au decis să spună pas țițeiului rusesc, oferta făcută de Moscova ar putea fi una de nerefuzat pentru țările asiatice. India a încercat, de asemenea, să negocieze reduceri mai mari de preț la petrolul rusesc, urmărind tranzacții de până la 70 de dolari pe baril, a informat Bloomberg.

Redirecționarea petrolului rusesc pe mare către China și India ar necesita însă ca superpetroliere să facă acum călătorii de câteva săptămâni, de la Marea Neagră la Marea Mediterană, și apoi prin Canalul Suez, înainte de a ajunge în porturile asiatice.