Lovitura momentului dată de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În timp ce Europa caută alternative în fața embargoului impus Rusiei, cei doi mari producători din Golf nu vor să vină în ajutor. Jucătorii minori din Africa au fost cei care au răspuns și au majorat livrările. Trebuie avut, însă, în vedere că capacitatea lor este totuși limitată și va fi destul de complicat de acoperit deficitul, însă nu imposibil.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cei mai mari producători din OPEC, nu au luat o decizie clară în ceea ce privește sporirea producției de țiței. Chiar dacă dispun de capacități suplimentare mari și posibilitatea de a livra rapid, nu mișcă un deget și nu își suplimentează livrările către Europa. În spate se vede spectrul unei înțelegeri cu Rusia, fie și tacite, de a nu intra peste cota de piață a Moscovei.

Potrivit cifrelor Bloomberg, compilate pe baza traficului de tancuri petroliere, se poate observa că transporturile din Africa de Vest au crescut puternic în martie și aprilie. Față de începutul anului, sunt mai mari cu 40%. Creșterea apare în ciuda faptului că Nigeria și Angola, cei mai mari producători din regiune, au dificultăți în creșterea producției din cauza rezervelor limitate și a investițiilor insuficiente. Creșterea livrărilor către Europa a venit concomitent cu o scădere de 20% a exporturilor către Asia, ceea ce demonstrează limitările.

Capacitatea Africii de a înlocui petrolul rusesc este mică

Capacitatea Africii de a înlocui petrolul rusesc este mică, iar în perspectivă, Europa trebuie să se bazeze pe Statele Unite, cel mai mare producător global de țiței în acest moment.

Însă declararea unui embargo oficial și vacantarea pieței ar putea în final să fie o tentație și pentru jucătorii din Golf, care s-au abținut până acum.

Deficitul de petrol anticipat după declanșarea războiului nu s-a concretizat la dimensiunea estimată. Agenția Internațională pentru Energie arată că în timp, creșterea temperată a producției în diverse părți ale lumii, combinată cu o scădere a consumului, în special în China, va compensa reducerea ofertei din Rusia. Raportul agenției sugerează că impactul unui embargo european ar putea avea un efect limitat asupra pieței petrolului.

Creșterea masivă a prețurilor la pompă și încetinirea creșterii economice vor avea efectul de reducere a cererii pentru tot restul anului cu o prelungire și în 2023.

Achizițiile Europei de petrol rusesc s-au redus cu circa jumătate de milion de barili pe zi

Potrivit Agenției, în aprilie, achizițiile europene de petrol rusesc s-au redus cu circa jumătate de milion de barili pe zi. Istoric, Rusia exporta în jur de 3 milioane de barili pe zi către UE.

În ansamblul său, producția de țiței din Rusia s-a redus cu circa un milion de barili pe zi luna trecută. Agenția Internațională pentru Energie prognozează că scăderea va fi de 2 millioane în iunie, iar în iulie se va pierde o producție zilnică de 3 milioane de barili, cantitate ce va persista mai apoi pe măsură ce sancțiunile își vor arăta efectele, susține Digi24.

În cele două luni și jumătate de la declanșarea invaziei, Rusia a reușit în mare parte să vândă, chiar dacă a apărut un embargo autoimpus al companiilor occidentale. Exportul a fost redirecționat în principal către India, care a fost atrasă și cu mari reduceri de preț.