Guvernul este dispus să negocieze prelungirea termenului de plată a datoriilor Rompetrol, dar nu este interesat să redevină acţionar al grupului, mai ales unul minoritar, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

Termenul limită de plată a datoriilor Rompetrol este 30 septembrie.

„Suntem deschişi negocierilor, dar nu şi ideii ca statul să redevină acţionar, în special unul minoritar. Negocierea plăţii peste o anumită perioadă de timp ar putea fi o opţiune. Am prefera prelungirea termenului şi plata integrală a datoriei, în loc de conversia acesteia în acţiuni”, a arătat Vlădescu.

El a explicat că nu crede că poziţia de acţionar minoritar ar fi în avantajul statului român.

Rompetrol a anunţat miercuri că vrea să plătească până la 100 de milioane de dolari din datoria totală, iar restul să fie convertită în acţiuni.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie să ramburseze peste două miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003. Grupul kahaz a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 71 milioane dolari şi a plătit 24 milioane dolari reprezentând dobânzi aferente.

SURSA: Mediafax