În luna februarie, la Camera Deputaţilor atrag atenţia două deplasări externe. Preşedintele Valeriu Zgonea a fost patru zile în Israel, unde a cheltuit aproape 30.000 de lei.

O altă vizită, aproape la fel de scumpă, a fost în Statele Unite. Opt zile a stat acolo parlamentarul în cauză. Cine se uită pe site-ul Camerei Deputaților nu va afla despre cine e vorba şi nici ce a făcut acolo, pentru că nu există o informare în acest sens.

„Nu poate să fie decât cineva din colegiul respectiv. Poate să fie deputatul Lubanovici sau senatorul Badea”, spune Ovidiu Raeţchi, deputat PNL.

Cum vorbim despre Camera Deputaţilor, logica ne spune că parlamentarul care a efectuat vizita este Mircea Lubanovici. Acesta a mai fost în Statele Unite şi în septembrie. Pentru opt zile a cheltuit 31.000 de lei, dar nu a prezentat nici atunci un document justificativ. Pe site scrie că informarea e în curs de elaborare sau aprobare, deşi au trecut peste trei luni de la vizită.

În toate deplasările mele eu îmi programez mai multe oraşe unde sunt români şi mă întâlnesc cu liderii din comunitatea respectivă. Informările le voi depune când mă voi întoarce în ţară”, a spus Mircea Lubanovici.

Alţi doi aleşi au fost în SUA în luna mai. Au stat şapte zile şi jumătate şi au cheltuit aproape 59.000 de lei. Nu ştim însă despre cine este vorba, pentru că parlamentarii nu au prezentat informarea.

Deputatul PNL Viorica Marcu a fost şi ea în Statele Unite, în martie, alături de colegul Ion Cristinel Marian. Cei doi au stat cinci zile şi au cheltuit peste 40.000 de lei, ca să afle mai multe despre egalitatea de şanse.

„Acolo iei pulsul direct. Dacă nu mergi pur şi simplu ca să pleci undeva şi poţi concretiza ulterior… Eu dincolo de raportul pe care l-am depus, am făcut şi declaraţie politică în sensul ăsta”, a spus Viorica Marcu.

Cea mai mare sumă dată pe deplasări externe a fost înregistrată în aprilie, când cinci deputaţi au stat aproape 10 zile în Vietnam şi au dat peste 120.000 de lei pentru deplasare. Este vorba despre Ioan Stan, Ionel Palăr, Dumitru Oprea, Bogdan Ciucă şi Gheorghe Marin.

„Dezvoltarea durabilă a fost atunci şi am participat la schimbările climaterice şi astea”, a spus Ioan Stan, deputat PSD.

În luna iunie, în Japonia au fost doi deputaţi, care au stat trei zile şi au cheltuit aproape 60.000 de lei. Nici ei nu au avut timp până acum să prezinte informarea.

După vacanţa de vară, patru aleşi au fost în Mongolia, unde au cheltuit peste 55.000 de lei.

Şi în octombrie, deputaţii au mers în America. Două persoane au stat cinci zile şi jumătate, au cheltuit peste 42.000 de lei şi nu au avut timp până în decembrie să explice ce au făcut acolo. La fel s-a întâmplat şi în cazul unei deplasări în Mexic, unde au mers patru deputaţi. Pentru cele șase zile au cheluit 89.000 de lei, dar nu ştim cine sunt şi cu ce s-au ocupat.

Costul deplasărilor efectuate de deputaţi în 2015 e de peste două milioane de lei până în octombrie, când se opreşte brusc evidenţa deplasărilor externe.